اتحادیه اروپا در اندیشه تاسیس پست کمیسر صنایع دفاع؛ در تصمیمات نظامی سخن آخر با ناتو است یا بروکسل؟

نخست وزیر استونی
نخست وزیر استونی Copyright AP Photo
Copyright AP Photo
نگارش از یورونیوز فارسی
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

کاجا کالاس، نخست‌وزیر استونی، از ایده ایجاد یک کمیسر اختصاصی برای صنعت دفاع در اتحادیه اروپا حمایت کرده در حالی که همزمان اتحادیه اروپا تلاش می‌کند به بازیگری قدرتمندتر در این حوزه تبدیل شود.

آگهی

کالاس، یکی از اعضای شورای اروپا که متشکل از رهبران اعضای اتحادیه اروپا است، در مصاحبه‌ای با رویترز گفت که توسعه صنعت دفاعی اروپا یک نیاز فوری است.

اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، وعده داده که در صورت انتخاب مجدد برای دور دوم در این سمت، یک کمیسر دفاعی اختصاصی راه‌اندازی خواهد کرد. ایده‌‌ای که طرح آن بحث‌های زیادی را به راه انداخته است. 

این پیشنهاد نشان می‌دهد که چگونه صنایع دفاعی به یکی از اولویت‌های سیاسی اروپا تبدیل شده است. رهبران اتحادیه اروپا به دلیل نگرانی از اقدامات روسیه پس از حمله به اوکراین و همچنین در مورد آینده تعهدات امنیتی آمریکا به اروپا، متعهد شده‌اند هزینه‌های دفاعی و تولید سلاح خود را افزایش دهند.

برخی از سیاستمداران و دیپلمات‌ها ایده فن درلاین را نشانه خوبی از جدی‌تر شدن اروپا در مورد برنامه‌های دفاعی و نظامی خود می‌دانند. با این حال، برخی دیگر معتقدند که سیاست دفاعی در حوزه اختیارات کشورهای عضو است و این پیشنهاد می‌تواند منجر به تداخل خطرناک با ناتو شود.

کالاس که از این ایده حمایت می‌کند روز چهارشنبه پس از ورود به نشست اتحادیه اروپا در بروکسل گفت: «اگر هدف این ایده، صنعت دفاعی و توسعه بیشتر آن است، پس ما نیاز فوری به آن داریم و در آن صورت می‌توانیم رهبری داشته باشیم که فقط روی این مسائل تمرکز کند. ما نمی‌خواهیم مرزهای بین ناتو و اتحادیه اروپا را مخدوش کنیم.»

خانم کالاس همچنین در ادامه گفتگوی خود با رویترز گفت: «در بحران نظامی، مهم است که چه کسی به چه کسی دستور می‌دهد و زنجیره فرماندهی چگونه کار می‌کند. از نظر نظامی، این مسئولیت ناتو است. اما تقویت صنعت دفاعی، جایی است که اتحادیه اروپا هم حرفی برای گفتن دارد.»

تاثیر جنگ اوکراین

کمیسیون اروپا، نهاد اجرایی اتحادیه اروپا، از زمان تاسیس خود در اواخر دهه ۱۹۵۰ عمدتا بر مسائل اقتصادی تمرکز کرده  که نشان‌دهنده تاکید اتحادیه اروپا بر قدرت نرم است.

اما جنگ در اوکراین، اتحادیه اروپا و کمیسیون را مجبور کرده تا از قدرت سخت هم استفاده کنند.

صندوقی تحت مدیریت اتحادیه اروپا میلیاردها یورو برای تامین مالی تسلیحات برای اوکراین اختصاص داده است. کمیسیون همچنین میلیاردها یورو دیگر برای تشویق سرمایه‌گذاری در بخش دفاعی، افزایش تولید مهمات و تشویق کشورهای عضو به همکاری در پروژه‌های مشترک اختصاص داده است.

تیری برتون، کمیسر فرانسوی بازار داخلی اتحادیه اروپا، تاکنون مسئولیت رهبری در صنعت دفاع را بر عهده داشته است.

کمیسیون اروپا از کشورهای عضو می‌خواهد تا بودجه بیشتری از بودجه‌های دفاعی خود را در اروپا هزینه کنند. گزارش‌ها نشان می‌دهد که حدود ۸۰ درصد از خریدهای دفاعی کشورهای عضو اتحادیه اروپا در یک سال و نیم گذشته پس از آغاز جنگ به شرکت‌های خارج از اتحادیه اروپا، عمدتا در ایالات متحده، اختصاص یافته است.

کالاس پیشنهاد کرده که اتحادیه اروپا برای تامین مالی سرمایه‌گذاری بیشتر در بخش دفاع، استقراض مشترک داشته باشد. این پیشنهادی است که امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، از آن حمایت کرده است. با این حال، کشورهای محتاط از نظر مالی مانند آلمان، اتریش و سوئد نسبت به این پیشنهاد تردید دارند.

کالاس استدلال می‌کند که چنین استقراضی باید سریع صورت گیرد حتی اگر کشورهای عضو اقدامات دیگری را برای افزایش هزینه‌های دفاعی خود در میان‌مدت و بلندمدت انجام می‌دهند.» 

به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید

او می‌گوید: «بحران همین الان است. ما باید همین حالا روی دفاع سرمایه‌گذاری کنیم و وقتی برای صبر کردن وجود ندارد.»

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

ناتو هفتاد و پنجمین سالگرد تاسیس خود را جشن گرفت

نتیجه نظرسنجی یورونیوز: افزایش قیمت‌ها و نابرابری اجتماعی دغدغه‌های اصلی رای‌دهندگان اروپایی هستند

بزرگترین قرارداد دفاعی اسرائیل؛ آمریکا با فروش سامانه‌های پیشرفته پیکان-۳ به آلمان موافقت کرد