بن بست تصمیم گیری در اروپا برای استفاده از علفکش گلایفوزیت

بن بست تصمیم گیری در اروپا برای استفاده از علفکش گلایفوزیت
نگارش از Hans von der Brelie
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button
لینک کپی پیست کد امبد ویدیو:Copy to clipboardCopied

علفکش گلایفوزیت، ترکیب شیمیایی است که برای از بین بردن علفهای هرز بسیار کارآمد است.

علفکش گلایفوزیت، ترکیب شیمیایی است که برای از بین بردن علفهای هرز بسیار کارآمد است. اما اکنون محدود کردن استفاده از این علفکش به چالشی در اتحادیه اروپا تبدیل شده است.

با نزدیک شدن به زمان انقضای مجوز فروش این محصول در بازارهای داخلی اتحادیه اروپا، تولید کنندگان گلایفوزیت می خواهند که این مجوز فروش تمدید شود اما با توجه به تاثیری که استفاده از این علفکش بر محیط زیست و بطور ویژه آینده کشاورزی، بهداشت و تنوع زیستی در اروپا می گذارد، پاسخ به این درخواست تمدید آسان نیست. کمیسیون اروپا پیشنهاد داده که این مجوز برای پانزده سال دیگر تمدید شود اما همه کشورهای عضو، با کمیسیون موافق نیستند.

STOP AU #Glyphosate: le produit phare de #Monsanto en questions https://t.co/QbdlOpHn1o via LExpress</a> N&#39;en achetez plus !!!</p>&mdash; VERNAY CLAIRE (VERNAYCLAIRE) 14 juin 2016

میشائیل روبین زندگی اش را با پرورش بز می گذراند اما دامداری او در مجاورت زمینهای کشاورزی قرار دارد که در آنها از گلایفوزیت استفاده شده است و باد، ابری ازمواد سمی را به سمت مزرعه او می آورد. او می گوید: «این مزرعه من است، حدود هفده هکتار. دور تا دور آن، در تمام مزرعه ها از علف کش استفاده شده است.»

هجده سال است که میشائیل در مزرعه اش به تولید گوشت و فرآورده های لبنی می پردازد. به گفته او تا زمان تشکیل اتحادیه اروپا همه چیز خوب پیش می رفت اما پس از آن، بتدریج درآمد او کم شد و اکنون با استفاده وسیع کشاورزان از گلایفوزیت، مرگ و میر بزها نیز به مشکلات او اضافه شده است. ابر سمی حاوی گلایفوزیت تاکنون ۳۴ بز را کشته است.

او می گوید: «این اتفاق، کمی قبل از برداشت محصول کلزا روی داد. در منطقه ما محصولات کلزا سم پاشی شده بودند و حیوانات من نیز آلوده به این سم ها شدند زیرا در زمان سم پاشی کلزاها با گلایفوزیت، آنها نیز در معرض غبارهای سمی قرار گرفته بودند. آنها بشدت بیمار شدند، اسهال گرفتند، به زمین افتادند و درنهایت مردند.»

در برلین اختلاف بر سر تمدید یا عدم تمدید مجوز سیاستمداران را دو دسته کرده است. احزاب راست میانه طرفدار استفاده از گلایفوزیت هستند و درمقابل، احزب چپ میانه با تمدید مجوز فروش این محصول در اتحادیه اروپا مخالفند.

در ماه مارس سال ۲۰۱۵ میلادی، آژانس بین المللی تحقیقات سرطان (CIRC) ترکیب شیمیایی گلایفوزیت را جزو موادی طبقه بندی کرد که «احتمالا برای انسان سرطان زا» است؛ موضوعی که تورالف کوشر، سخنگوی شرکت بزرگ مونسانتو، تولید کننده محصولات شیمیایی راندآپ (Roundup) که حاوی ماده شیمیایی گلایفوزیت است، با آن مخالف است.

تورالف کوشر می گوید: «این فعالیتها بخشی از یک کمپین بزرگ علیه گلایفوزیت است. ارزیابی سازمان ایمنی مواد غذایی اروپا (EFSA) از ایمنی این محصول مثبت بوده است. بر این اساس، من مطمئن هستم که درنهایت، مجوز فروش گلایفوزیت در بازارهای اروپا تمدید خواهد شد.»

به جنوب آلمان می رویم به ایالت بایرن، جایی که توسط حزب محافظه کار «اتحادیه سوسیال مسیحی بایرن» (CSU) اداره می شود.

علفکش های حاوی گلایفوزیت تنها در بخش کشاورزی استفاده نمی شوند، از آنها در پارکها و باغهای خصوصی نیز استفاده می شود. گلایفوزیت را می توان همه جا خرید. این ماده در محصولاتی مانند «راند آپ» و دیگر مارکهای تجاری مربوط به علفکش ها وجود دارد و می توان آنها را بدون هیچ مشکلی خرید.

هر سال حدود ۵۵۰۰ تن گلایفوزیت در آلمان فروخته می شود. در چهل درصد از مزارع آلمان از این علفکش استفاده می شود و از به این ترتیب این ماده شیمیایی وارد آب و غذا می شود.

کارل بر در موسسه محیط زیست مونیخ در ایالت بایرن آلمان مشغول کار است. او ثابت کرد که گلایفوزیت در بسیاری از آبجوهای مشهور وجود دارد، زیرا ماده اولیه آنها آلوده به این علفکش بوده است.

او می گوید: «من شک دارم که اتحادیه اروپا با تولید کنندگان گلایفوزیت وارد بحث شود و برای صدور مجوز فروش محصولاتشان را در اروپا، آنها را تحت فشار بگذارد. مشکل این است که مطالعاتی که از سوی تولید کنندگان این محصول به موسسات اروپایی ارائه شده، به عنوان اسرار کسب و کار در نظر گرفته می شود. ما معتقدیم این مدارک فاقد اعتبار هستند زیرا پژوهشگرانی که این تحقیقات را انجام داده اند، مورد حمایت مالی تولیدکنندگان این محصولات بودند.»

در برلین با راینر ویتکوفسکی، معاون موسسه فدرال ارزیابی ریسک دیدار کردیم. موسسه ای که یک مرکز علمی مستقل است اما بودجه آن توسط دولت تامین می شود. مدیران این موسسه پس از اعلام نظری در طرفداری از محصولات گلایفوزیت، به مرگ تهدید شده بودند. سازمان ایمنی مواد غذایی اروپا (EFSA) با استناد به نظر این موسسه، خطر ابتلا به سرطان از طریق این محصول را بعید اعلام کرد.

راینر ویتکوفسکی می گوید: «مطالعات درباره وجود گلایفوزیت در شیر مادر یا در آبجو، مطالعات علمی نیستند و متناسب با معیارهای قابل اطمینانی تهیه نشدند. تحقیقاتی که می خواهند میان گلایفوزیت و ناهنجاریهای جنینی یا چیزهای دیگری ارتباط برقرار کنند، از نقطه نظر علمی معتبر نیستند. هر ماده ای باید به شیوه مناسب آن استفاده شود. اگر شما شامپوی سرتان را بنوشید، از این محصول به شیوه درست استفاده نکردید و احساس خوبی نخواهید داشت.»

پژوهشگرانی که در این مرکز کار می کنند مخالفان گلایفوزیت را به داشتن استدلالهای غیرعلمی متهم می کنند. آنها می گویند باید هزار لیتر آبجو در روز نوشید تا میزان گلایفوزیت را در بدن به حداکثر مجاز رساند.

کارل بر، کارشناس محیط زیست در پاسخ به این استدلال می گوید: «موسسه فدرال ارزیابی ریسک، در روابط عمومی خود استراتژی «چرخش خبری» را در پیش گرفته است. این استدلالِ هزار لیتر، نمی تواند تمام شواهد علمی را که می گوید گلایفوزیت می تواند سرطانزا و مختل کننده فعالیتهای غدد درون ریز بدن باشد، رد کند. ما درباره ماده ای صحبت می کنیم که ممکن است منجر به سرطان شود و قوانین اروپا می گوید مواد سرطانزا باید کم شود. در زمینه آفت کش ها نیز باید گفت خطر ابتلا به سرطان یکی از سه معیار مهم برای تصمیم گیری درباره توقف فروش این محصول در اروپاست.»

PÉTITION STOP #GLYPHOSATE#Roundup#ConsommateursPasCobayes#MoratoireOGMpesticides#OGMtransparence
Saviez-vous… https://t.co/jd2qC5Buiu

— ConsomatrPasCobayes (@PasDesCobayes) 6 juin 2016

به این ترتیب جامعه علمی نیز مانند سیاستمداران به دو گروه تقسیم شده است و در چنین وضعیتی کشورهای عضو اتحادیه اروپا ترجیح داده اند تصمیم گیری در این باره را به تعویق بیندازند.

هرولد ایبنر، اکولوژیست و عضو پارلمان فدرال آلمان، یکی از مخالفان جدی علفکش های شیمیایی ساخته شده با گلایفوزیت است. این عضو حزب سبز نیز از موسسه فدرال ارزیابی ریسک انتقاد می کند و معتقد است که این موسسه چشمش را روی مطالعاتی که درباره خطرات سرطانزایی این محصول انجام شده، بسته است.

او می گوید: «این موسسه در گزارش خود اشاره کرده که ۱۲۰۰ مطالعه را بررسی کرده است اما همزمان اعتراف کرده که آنها ۸۵۰ مطالعه از این تعداد را تنها کپی کرده اند که در میان آنها نتایج ارزیابی های فرموله شده توسط تولید کنندگان این محصول نیز وجود داشته است. این یک رسوایی است. در حال حاضر تمدید مجوز فروش گلایفوزیت پذیرفتنی نیست زیرا هنوز خطر ابتلا به سرطان وجود دارد.»

با این وجود راینر ویتکوفسکی، معاون موسسه فدرال ارزیابی ریسک همچنان تاکید دارد: «همه مطالعات موجود و همه دانش در دسترس برای اعلام ارزیابی نهایی استفاده شده است. واقعا همه چیز. ما همه شواهد را بررسی کردیم و اکنون نتیجه را می دانیم. گلایفوزیت سرطانزا نیست.»

هنوز نتایج علمی مطالعات تمام آژانس های اروپایی منتشر نشده است. آژانس مواد شیمیایی اروپا هنوز به یکسال زمان نیاز دارد تا نتیجه مطالعاتش را درباره گلایفوزیت اعلام کند.

آریانه فایلز، پرورش دهنده سگهای تازی است که در روستایی در شمال آلمان زندگی می کند. همسایگان کشاورز او برای از بین بردن علفهای هرز مزارعشان از علفکش «راند آپ» استفاده می کنند، چیزی که منجر به بیماری و مرگ سگهای او شده است.

یکی از سگهای او مانوش نام دارد و مبتلا به سرطان است. این تنها مورد ابتلا به سرطان نیست. آریانه حرفه پرورش سگ را از سال ۱۹۹۲ میلادی شروع کرد و ۱۰ سال بعد، هنگامیکه به حومه شهر نقل مکان کرد، مرگ و میر سگهایش به علت سرطان شروع شد و اکنون بشدت افزایش یافته است. بیش از دوازده سگ تازی او به دلیل ابتلا به سرطان تاکنون تلف شده اند.

آریانه می گوید: «بین این زمینهای کشاورزی و محوطه سگهای من تنها ۱۰ متر فاصله است و باد، گلایفوزیت را به اینجا می آورد. ما کاری نمی توانیم بکنیم.»

او می افزاید: «یکی از غدد پستانی مانوش اخیرا جراحی شد. اما تومورها دوباره ظاهر شدند. دو تا از این تومورها را می توانید ببینید. سرطان در بدنش در حال رشد است. چهار تومور در یک غده پستانی.»

کار آسانی نیست. سگهای آریانه بشدت از سرطان رنج می برند. این مشکلات در حالی بوجود آمده که آریانه نسب تمام سگهایش را از سال ۱۹۲۰ میلادی تاکنون می شناخته و آنها را در کنترل داشته است. او تاکید می کند که هرگز تا قبل از زمانی که به این مکان اسباب کشی کرده بود، سگهایش دچار سرطان نشده بودند. او می گوید مصرف گلایفوزیت باید متوقف شود.

آریانه می گوید: «زمانی که هر چیز دوره طبیعی خود را بگذراند، مرگ و زندگی هر دو بخشی از زندگی عادی محسوب می شوند و در این حالت، مرگ قابل پذیرش است. اما مرگ زودرس به علت علف کش گلایفوزیت پذیرفتنی نیست. من هنوز مرگ سگم بوشار را به یاد می آورم. پوزه اش از خون و بزاق پوشیده شده بود. در دامپزشکی او را ماساژ قلبی می دادند. من تنفس دهان به دهان برایش انجام دادم و سعی می کردم او را به زندگی بازگردانم. سپس بوشار برای آخرین بار ناله کرد و مرد. او هنوز دو ساله هم نشده بود. ما حق نداریم زندگی آنها را مسموم کنیم.»

Glyphosate

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

محقق سرطان شناسی: علف کش مشتق از گلایفوزیت سرطان زاست

کارگران نامرئی در مزارع اروپا؛ حقوق کم، استثمار و در معرض خطر سلامت

زغال‌سنگ، طلای سیاه یا بلای جان لهستان؟