وقت کشی بریتانیا برای اجرای ماده ۵۰ معاهده لیسبون

وقت کشی بریتانیا برای اجرای ماده ۵۰ معاهده لیسبون
نگارش از Euronews
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button
لینک کپی پیست کد امبد ویدیو:Copy to clipboardCopied

گزارش تفصیلی ماده ۵۰ معاهده لیسبون اگرچه اقدامات لازم را برای هر عضو اتحادیه اروپا که خواهان خروج از این اتحادیه است تعیین می کند، اما شرایط خاصی را برای این خروج در نظر می…

آگهی

گزارش تفصیلی

ماده ۵۰ معاهده لیسبون اگرچه اقدامات لازم را برای هر عضو اتحادیه اروپا که خواهان خروج از این اتحادیه است تعیین می کند، اما شرایط خاصی را برای این خروج در نظر می گیرد.

بر اساس این ماده، هر کشوری به موجب قانون اساسی خود حق تصمیم به خروج از اتحادیه اروپا دارد اما مذاکرات برای خروج نباید بیش از ۲ سال زمان برد. در صورت پایان نیافتن مذاکرات در مدت زمان تعیین شده، همه پیمانهای کشور مذکور با اتحادیه متوقف خواهد شد.

با این وجود به نظر می رسد دولت فعلی بریتانیا تصمیمی برای آغاز سریع مذاکرات ندارد. دیوید کامرون، نخست وزیر این کشور همزمان با اعلام استعفای خود در ماه سپتامبر اجرای این ماده را نیز به نخست وزیر بعدی که به عنوان جانشین او انتخاب می شود، سپرد.

او گفت: «مذاکره با اتحادیه اروپا باید در دوران نخست وزیر جدید بریتانیا آغاز شود و به نظر من این حق نخست وزیر جدید است که درباره زمان مذاکرات و نیز اجرای ماده ۵۰ و آغاز روند قانونی خروج از اتحادیه اروپا تصمیم بگیرد.»

حتی بوریس جانسون، شهردار سابق لندن و چهره پیروز خروج از اتحادیه یا «برکسیت» نیز همچون دیوید کامرون در سخنانش تاکید کرد که عجله ای برای آغاز مذاکرات وجود ندارد. وی گفت: «در جهت رای به خروج از اتحادیه اروپا، باید بر این نکته تاکید کنم که عجله لازم نیست و همانطور که نخست وزیر بدرستی اعلام کرد، هیچ نیازی به درخواست اجرای ماده ۵۰ معاهده لیسبون در حال حاضرنداریم.»

این اقدام نوعی وقت کشی از سوی بریتانیا محسوب می شود و در این رابطه جورج آزبورن، وزیر خزانه داری بریتانیا حتی پا را فراتر می گذارد و می گوید: «تنها بریتانیاست که می تواند روند اجرای ماده۵۰ را آغاز کند و به اعتقاد من زمانی باید این کار را انجام دهیم که دیدگاهی روشن و واضح درباره شکل جدید روابطمان با همسایگان اروپایی خود داشته باشیم.»

برخلاف بریتانیا، مقام های اروپایی خواهان اجرای هر چه زودتر ماده ۵۰ و نیز آغاز مذاکرات برای خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا هستند. نکته ای که ژان کلود یونکر، رئیس کمیسیون اروپا نیز در نخستین واکنش خود پس از همه پرسی برکسیت به آن اشاره می کند: «اکنون انتظار داریم که دولت بریتانیا، تصمیمی را که مردم این کشور گرفته اند، هرچه زودتر اجرایی کند، هرچند ممکن است روند سختی باشد.»

با توجه به اینکه تنها بریتانیا است که باید نسبت به اجرایی شدن ماه ۵۰ تصمیم بگیرد، تنها راه باقیمانده برای ۲۷ عضو دیگر اتحادیه اروپا افزایش فشار بر این کشوراست.

ژان اسلبورن، وزیر خارجه لوکزامبورگ در این رابطه گفت: «امیدوارم بازی موش و گربه نداشته باشیم زیرا این نه برای ما و نه برای بریتانیا موضوعیتی ندارد. نیاز به شفافیت داریم. مردم حرف خود را زده اند و ما باید این تصمیم را اجرایی کنیم.»

برت کوئندرس، وزیر خارجه هلند نیز گفت: «اکنون باید وارد مرحله جدیدی شویم. ما خواهان یک خلاء نیستیم و در حال حاضر بسیار مهم است که مذاکرات با بریتانیا با حسن نیت و البته هرچه سریعتر آغاز شود.»

آغاز هرچه سریعتر مذاکرات برای ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا به معنای جلوگیری از افزایش تنش از سوی احزاب پوپولیست درون این کشورها است. از جمله می توان مارین لوپن، رهبر جبهه ملی فرانسه و خیرت ویلدرز، رهبر حزب آزادی هلند را می توان نام برد که خواهان برپایی همه پرسی مشابه در کشورهایشان شده اند.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

مذاکرات پسا برکسیت بریتانیا و کانادا به‌دلیل اختلاف بر سر گوشت گاو و پنیر شکست خورد

طلاق بریتانیا از اتحادیه اروپا چقدر برای لندن آب می‌خورد؟ خان از هزینه‌های برکسیت گفت

شکست «امپراتوری» اتحادیه اروپا در دفاع از مرزهای خود؛ تاوان را چه کسی خواهد پرداخت؟