فارک؛ ۵۰ سال مبارزه مسلحانه

فارک؛ ۵۰ سال مبارزه مسلحانه
نگارش از Euronews
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button
لینک کپی پیست کد امبد ویدیو:Copy to clipboardCopied

نیروهای مسلح انقلابی کلمبیا (فارک) بیش از ۵۰ سال پیش (۱۹۶۴) با قصد سرنگونی دولت کلمبیا و تاسیس یک حکومت مارکسیستی تاسیس شد و خود را یک «ارتش دهقانی» توصیف می…

آگهی

نیروهای مسلح انقلابی کلمبیا (فارک) بیش از ۵۰ سال پیش (۱۹۶۴) با قصد سرنگونی دولت کلمبیا و تاسیس یک حکومت مارکسیستی تاسیس شد و خود را یک «ارتش دهقانی» توصیف می کرد. این سازمان ابتدا توسط اعضای حزب کمونیست کلمبیا تشکیل شد.

ریشه این گروه به دورانی در کلمبیا باز می گردد که به دوران خشونت و خونریزی (۱۹۴۸ تا ۱۹۵۸) مشهور است. هنگامی که خورخه الیسر گایتان سیاستمدار چپگرای محبوب کلمبیا به قتل رسید موجی از خشونت میان گروههای نظامی چپگرا و راستگرا در کلمبیا آغاز شد.

فارک هنگامی متولد شد که مانوئل مارولاندا ولز، یکی از اعضای حزب کمونیست در منطقه مارکتالیا اعلام خودمختاری کرد و به اتفاق گروه کوچکی به کوهستان گریخت.

فارک اندک اندک یک ساختار رسمی ارتشی برای خود فراهم کرد و گفته می شود که در سال ۲۰۰۱ این گروه بیش از ۱۶ هزار جنگنجو داشته است با این حال در دهه گذشته تعداد جنگجویان این گروه کاهش یافته و برآورد می شود بین ۶ تا ۸ هزار جنگنجو عضو این گروه باشند.

این گروه تا سال ۲۰۰۸ توسط مانوئل مارولاندا با نام مستعار «تیروفیجو» و «سوریشات» اداره شد که در این سال بر اثر حمله قلبی درگذشت. فرمانده بعدی فارک رائول ریس بود که همان سال کشته شد. بعد از آن مارولاندا آلفونسو کانو یک انسان شناس و رهبر ایدئولوژیک سابق، رهبر فارک شد که او هم در نوامبر ۲۰۱۱ کشته شد. رهبر کنونی فارک رودریگو لوندونو است که با نام مستعار تیموشنکو شناخته می شود.

مذاکرات فارک با دولت کلمبیا از سال ۱۹۸۴ آغاز شد زمانی که این گروه یک حزب سیاسی با نام«اتحاد میهنی» را برای دستیابی به اهداف خود تاسیس کرد. اما حزب در پی یک رشته قتل ها از سوی شبه نظامیان راستگرا تضعیف شد و در سال ۱۹۸۵ این گروه به مبارزات مسلحانه خود بازگشت.

در سال ۱۹۹۸ آندراس پاسترانا رئیس جمهوری وقت کلمبیا برای تحقق پیش شرط این گروه برای مذاکرات صلح، منطقه ای به وسعت ۴۲ هزار کیلومتر مربع را به فارک اختصاص داد. اما طی چهار سال مذاکرات به نتیجه نرسد و پاسترانا به ارتش دستور دارد این منطقه را از فارک پس بگیرد.

دور اخیر مذاکره میان فارک و دولت کلمبیا از سال ۲۰۱۲ در هاوانا پایتخت کوبا آغاز شده است.

دولت کلمبیا در چند دهه گذشته فارک را متهم به بمب گذاری، آدم ربایی، ترور و اخاذی به منظور تامین مالی گروه خود کرده است و ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا این گروه را در لیست گروههای تروریستی قرار داده اند. معروفترین فرد ربوده شده توسط فارک، اینگرید بتانکورت نامزد انتخابات ریاست جمهوری کلمبیا در سال ۲۰۰۲ بود که سرانجام در سال ۲۰۰۸ در عملیات ارتش کلمبیا آزاد شد.

ارتش کلمبیا با حمایت میلیاردها دلار آمریکا در طی سالها ضربات سختی به فارک وارد کرده است و این گروه در چهار سال گذشته دو رهبر خود را از دست داده و تا حد زیادی تضعیف شده است.

سازمان های حقوق بشری فارک را به علت استفاده از کودکان بعنوان جنگنجو محکوم کرده و در گزارش سال ۲۰۰۵ گروه بین المللی بحران این گروه به تجارت کوکائین متهم شده است.

فارک در طی سالها از حمایت های ونزئلا برخوردار بوده است و اسنادی که در سال ۲۰۰۸ از کامپیوتر فرمانده کشته شده این گروه رائول ریس بدست آمده نشان می دهد که هوگو چاوز رئیس جمهوری پیشین ونزوئلا از فارک حمایت می کردند تا این گروه در برابر دولت کلمبیا و منافع ایالات متحده آمریکا بایستد.

جنگ میان دولت کلمبیا و فارک تاکنون ۲۲۰ هزار کشته و میلیون ها آواره بر جای گذاشته است.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

امضای توافق تاریخی میان دولت کلمبیا و فارک؛ پایان ۵۰ سال جنگ

اسرائیل: قطعنامه سازمان ملل به حماس جرأت داد تا آخرین پیشنهاد آتش‌بس را رد کند

نتانیاهو: توافق احتمالی آتش‌بس فقط حمله نظامی به رفح را به تعویق می‌اندازد