تاثیر برکسیت بر اتحادیه اروپا

تاثیر برکسیت بر اتحادیه اروپا
نگارش از Euronews
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button
لینک کپی پیست کد امبد ویدیو:Copy to clipboardCopied

تنها چند روز مانده تا برگزاری همه پرسی بریتانیا درباره ماندن یا خروج این کشور از اتحادیه اروپا، گمانه زنی ها درباره تاثیر اقتصادی و سیاسی وقوع احتمالی برکسیت بر اتحادیه آغازشده…

آگهی

تنها چند روز مانده تا برگزاری همه پرسی بریتانیا درباره ماندن یا خروج این کشور از اتحادیه اروپا، گمانه زنی ها درباره تاثیر اقتصادی و سیاسی وقوع احتمالی برکسیت بر اتحادیه آغازشده است.

ژانویه سال ۱۹۷۲ میلادی، بریتانیا با امضای توافقی در بروکسل به اتحادیه اقتصادی اروپا پیوست. امضای این توافق توسط اداورد هیث، نخست وزیر وقت بریتانیا صورت گرفت.

تنها چند سال پس از ورود بریتانیا به جامعه اتحادیه اقتصادی اروپا، در سال ۱۹۷۵ نیز همه پرسی برای ماندن این کشور در این اتحادیه برگزار شد که اکثریت به ماندن بریتانیا رای دادند. اما با گذشت سالها، به نظر می رسد بر تعداد مخالفان افزوده شده تا جایی که پیش بینی ها نشان می دهد که مخالفان برکسیت در رقابتی تنگاتنگ در کنار موافق قرار گرفته اند.

دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا که همواره از مخالفان خروج کشورش از اتحادیه بوده در ماه فوریه پس از نشستی فشرده با اعضای اتحادیه اروپا از توافقی خبر داد که به بریتانیا موقعیت ویژه ای در اتحادیه اروپا می دهد. تلاشی که به اعتقاد او می توانست سبب شود تا در همه پرسی ۲۳ ژوئن آراء اکثریت به سمت ماندن بریتانیا در اتحادیه اروپا سوق پیدا کند. اگرچه مخالفان ماندن بریتانیا در اتحادیه این تلاش را ناچیز توصیف کرده اند. موافقان برکسیت، ماندن در بازار مشترک اقتصادی اروپا را به ضرر بریتانیا می دانند.

با این وجود سازمانهای بین المللی و کارشناسان با هشدار نسبت به خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا آن را سرآغازی برای فروپاشی اتحادیه اروپا می دانند. آنها معتقدند که در صورت خروج بریتانیا از اتحادیه، باید در انتظار تجربه ای مشابه در دیگر کشورهای اروپایی و در نهایت تجزیه درونی اروپا بود.

از سوی دیگر، سازمان بین المللی پول نیز هشدار داده است که خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، بی ثباتی اقتصادی برای این کشور و شرکتهای بزرگ و سرمایه گذاران به همراه خواهد داشت.

فردریک بوشار، سردبیر یورونیوز در بروکسل، برای تحلیل پیامدهای برکسیت با ژان کاترومر نویسنده وبلاگ «پشت پرده بروکسل» و خبرنگار روزنامه فرانسوی «لیبراسیون» گفتگویی کرده است که متن آن در پی می آید:

یورونیوز: برکسیت رأی بیاورد یا نه، آیا این فرصتی برای بازآفرینی اتحادیه اروپا نیست؟

ژان کاترومر: «فکر می کنم اگر بریتانیایی ها در اروپا بمانند، مشکل داریم. چون طبق معمول صحبت از “تجارت” خواهد بود. انگار نه انگار که اتفاقی افتاده، باز هم باید برای بریتانیایی ها استثنا قایل شویم. دیوید کامرون امپراتور می شود، چون تنها رهبر اروپایی خواهد بود که طی ۲۰ سال نظرش در مورد اروپا در همه پرسی تأیید شده. آن هم چه همه پرسی ای و با چه مردمی. دیگر هر چه او خواست، نمی شود به او نه گفت. خیلی بد می شود. برعکس، خروج آنها از اتحادیه یک شوک بزرگ خواهد بود زیرا این به معنی از دست دادن یکی از پایه های اصلی اقتصاد اروپاست. ۲۵ درصد تولید ناخالص اتحادیه از دست می رود و این چیز کمی نیست. بنابراین بعد از آن باید پروژه جدیدی تعریف کنیم یا این که دست کم برای تقویت منطقه یورو بکوشیم تا بتوانیم در برابر تکان های بازارهای مالی و مشکلات اقتصادی ناشی از آن تاب بیاوریم.»

یورونیوز: آیا نباید نگران تأثیر دومینویی این حرکت در اروپا باشیم؟ چون بسیاری از کشورها مثل هلند، دانمارک و فنلاند امکان برگزاری همه پرسی را دارند.

ژان کاترومر: «شاید همه پرسی در همه جا لازم باشد تا دست کم برای ده، بیست سال آینده همه چیز روشن شود. چرا که نه؟ اما چگونه اروپا را بسازیم با کشورهایی که آن را نمی خواهند و با شهروندانی که دیگر پروژه اروپا را باور ندارند؟ من فکر نمی کنم کشورهای زیادی خواستار خروج باشند. یعنی کشورهای شرق اروپا که همیشه غر می زنند، اروپا را نمی خواهند؟ آنها هر سال چهار درصد درآمد ناخالص ملی خود را از بودجه اروپا می گیرند. این مشوق ماندن در اروپاست زیرا خروج آنها به معنی سقوط چهار درصدی رشد اقتصادی شان است و قطعا به این مسئله توجه دارند. بیشتر کشورهای اروپای غربی هم نبودن در اتحادیه اروپا نفعی نمی برند. مگر در فرانسه آن هم اگر مارین لوپن روزی رئیس جمهوری شود، که البته فرانسوی ها صلاح خود را بهتر می دانند.»

یورونیوز: در مورد دیوید کامرون که پای آینده کشور خود و کل اتحادیه اروپا را به میان آورده، چه نظری دارید؟

ژان کاترومر: «حتما در کتابها از او به عنوان نابغه سیاسی دوران یاد می کنند! او کسی است که برای حل یک مشکل داخلی حزب محافظه کار همه پرسی در مورد اروپا به راه انداخته. در حالی هفت سال آزگار به اتحادیه اروپا بد و بیراه می گفت، حالا برای همه پرسی دقیقا برعکس چیزی را می گوید که تا حالا می گفت. خطر این هست که بریتانیا را در فراز و نشیب بیندازد و نابود کند، یا کشور را به انزوا ببرد به طوری که ضعیف شود. ممکن است همانطور که اوباما گفت، در اروپا یا حتی در جهان بحران ایجاد کند. واقعا که عجب نابغه ای است! چرچیل از دست او در گور می لرزد!»

یورونیوز: «در صورت پیروزی رأی برکسیت، وضعیت توافقنامه های بریتانیا در آینده چگونه خواهد بود؟

ژان کاترومر: «من دارم مطمئن می شوم که بریتانیا برای اتحادیه اروپا یک کشور ثالث خواهد بود بدون هیچ موافقتنامه ای. چون تمام توافقنامه های امضا شده با اتحادیه اروپا مستلزم گذشت از حاکمیت خود است. چند حالت امکان دارد: نخست عضویت در “فضای اقتصادی اروپا” به همراه نروژ، لیختن اشتاین و ایسلند است. ولی این به معنی اشتراک در بودجه اروپا و پذیرفتن تمام موازین آن است. به این می گویند دموکراسی فاکسی. یعنی دستورالعمل هایی را که می خواهید در قوانین اعمال کنید، از طریق فاکس بگیرید، چیزی که قطعا بریتانیایی ها نخواهند پذیرفت. دوم وضعیتی شبیه سوئیس با توافق های دو جانبه است. اما برای این حالت هم باید در بودجه اروپا مشارکت داشته باشید. باید سیاست هایی را بپذیرید که مطلوبتان نیست، مثل سیاست رفت و آمد آزاد کارکنان که بریتانیا نخواهد پذیرفت. مانند ترکیه هم می توان در قالب یک اتحادیه گمرکی بود. اما این مستلزم آزادی گردش دارایی ها خواهد بود و نه خدمات. بریتانیایی ها هم که صادرکننده خدمات هستند. بنابراین اتحادیه گمرکی به دردشان نمی خورد. آزادی مبادلات هم همان مشکل را خواهد داشت زیرا آنها باید استانداردهای اروپا را رعایت کنند. بنابراین من نمی دانم چه نوع موافقت نامه ای مناسب خواهد بود برای بوریس جانسون که در صورت خروج بریتانیا، نخست وزیر این کشور خواهد شد. همه این موافقتنامه ها به معنی ترک حاکمیت است. بنابراین بعد از انفجار حاکمیت گرایی، سرنوشت زیمبابوه در انتظارشان خواهد بود.»

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

اوباما صریح ترین منتقد خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا

هزینه مسکن در کدام کشورهای اروپایی بالاترین است و بیشترین رشد قیمت خانه در کجا رقم خورد؟

ادامه کاهش واردات انرژی به اتحادیه اروپا؛ ارزش گاز وارداتی ۵۲ درصد پایین آمد