چه کسی رئیس مجلس ایران خواهد شد؟

چه کسی رئیس مجلس ایران خواهد شد؟
نگارش از فرشته قاضی
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button
آگهی

یک هفته باقی‌مانده به آغاز به کار دهمین دوره مجلس شورای اسلامی گمانه‌زنی‌ها درباره انتخاب رئیس مجلس به وزن‌کشی سیاسی بین اصلاح‌طلبان و اصولگرایان تبدیل شده است. محمدرضا عارف، منتخب مردم تهران و رئیس فراکسیون امید از کاندیداتوری خود برای ریاست مجلس ایران خبر داده و در مقابل اصولگرایان از علی لاریجانی، منتخب مردم قم و رئیس مجلس فعلی به‌عنوان رئیس مجلس دهم حمایت می‌کنند.

سیدحسین نقوی حسینی، سخنگوی کمیته هفت نفره ساماندهی اصولگرایان مجلس دهم در گفتگو با یورونیوز می‌گوید که رئیس مجلس دهم را قطعاً اصولگرایان انتخاب خواهند کرد. محمدعلی وکیلی، سخنگوی فراکسیون امید اما به یورونیوز می‌گوید که هم علی لاریجانی و هم محمدرضا عارف شانس ریاست مجلس را دارند. او درعین‌حال شکست احتمالی آقای عارف در رقابت بر سر ریاست مجلس را “خسارتی جبران‌ناپذیر” می‌داند.

محمدرضا عارف و علی لاریجانی کاندیداهای لیست امید بودند که موفق به راهیابی به مجلس دهم شده‌اند و حالا اصولگرایان در حالی از علی لاریجانی برای ریاست مجلس حمایت می‌کنند که در انتخابات مجلس نام او را در فهرست انتخاباتی خود قرار ندادند.

«رئیس مجلس را فراکسیون اصولگرایان انتخاب می‌کند»

اما ریاست مجلس دهم با چه کسی خواهد بود و منتخبان مستقل در این زمینه چه نقشی ایفا خواهند کرد؟ سیدحسین نقوی حسینی، سخنگوی کمیته هفت نفره ساماندهی اصولگرایان مجلس دهم در گفتگو با یورونیوز می‌گوید: «ما در مجلس دو فراکسیون فعال داریم که تقریباً همه نمایندگان بین این دو فراکسیون تقسیم شده و فعالیت می‌کنند. فراکسیون امید که رسماً اعلام کرده آقای عارف کاندیدای آنها است و توافق دارند روی ریاست ایشان. و فراکسیون اکثریت که شامل همه طیف‌های اصولگرا می‌شود روی آقای لاریجانی به عنوان رئیس مجلس توافق دارند. بنابراین کاندیدای فراکسیون اکثریت آقای لاریجانی است و کاندیدای فراکسیون امید هم آقای عارف. هر دو شخصیت هم دارای سوابق هستند و هر دو شخصیت‌های ارزشمندی هستند منتها به اعتقاد ما آقای لاریجانی به جهت پیشینه‌ای که در ریاست مجلس دارند، دو دوره رئیس مجلس بودند و مدیریت‌های کلانی که در کشور داشتند شخصیتی با متانت و عاقل هستند و فکر می‌کنیم که ارجحیت دارد برای ریاست مجلس.»


سیدحسین نقوی حسینی

آقای نقوی حسینی در پاسخ به این سؤال که با توجه به نزدیکی تعداد منتخبان اصلاح‌طلب و اصولگرا به نظر می‌رسد که مستقل‌ها تعیین‌کننده باشند آیا با کاندیداهای مستقل در این زمینه رایزنی کرده‌اید؟ می‌گوید: «فراکسیون امید، ۲ همایش و نشست داشته که در نشست اول سقف شرکت کنندگان ۹۰ نفر بودند و در همایش دوم که به آقای عارف به عنوان رئیس فراکسیون رأی دادند و به اتفاق هم رأی دادند ۱۰۵ رأی بوده، بنابراین سقف اعضای فراکسیون امید ۱۰۵ نفر است اما فراکسیون اصولگرایان تاکنون دو همایش داشتند و در هر دو همایش حداقل بالای ۱۳۰ نفر حضور داشتند. درحالی‌که ما می دانیم عده‌ای هم نتوانستند شرکت کنند. بنابراین اصلاً عدد اینها به هم نزدیک نیست، فراکسیون اکثریت حداقل بالای ۱۷۰ عضو دارد و اکثریت قطعی مجلس است و قطعاً رئیس را هم این فراکسیون انتخاب خواهد کرد.»

«شکست عارف خسارتی جبران‌ناپذیر است»

محمدعلی وکیلی، سخنگوی فراکسیون امید اما در گفتگو با یورونیوز می‌گوید: «تاکنون گزینه دیگری غیر از آقای عارف و آقای لاریجانی به صورت قطعی اعلام حضور نکرده و هر کدام از این دو شانسی برای خودشان دارند. آقای عارف سرلیست امید و رئیس فراکسیون امید است و آقای لاریجانی هم بالاخره رئیس مجلس کنونی است و طیف اصولگرایان مجلس به ایشان گرایش دارند. ترجیح ما این بود که چون آقای لاریجانی هم مشمول حمایت لیست ما بود به یک مدلی برسیم که رئیس بدون رقابت انتخاب شود. اما مجموعه اتفاقات طوری است که گویا رقابت این دو اجتناب‌ناپذیر است. حالا دیگر باید ببینیم هشت خرداد کدام شانس بیشتری خواهند داشت.»


محمدعلی وکیلی

آقای وکیلی خبر می‌دهد که در جلسه هفته آینده مجمع عمومی فراکسیون امید طبیعتاً درباره ریاست مجلس دهم بحث خواهد شد. او می‌گوید: «آنچه که الآن می‌شود گفت این است که به احتمال زیاد کاندیدای فراکسیون امید برای ریاست مجلس، آقای عارف خواهد بود اما چون بنا است از طریق انتخابات در فراکسیون تعیین و اعلام رسمی شود، الآن به صورت رسمی نمی‌توان گفت.»

محمدرضا عارف در انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲ به نفع حسن روحانی، رئیس‌جمهور کنونی ایران کنار رفت. برخی اصلاح‌طلبان می‌گویند که حالا نباید از او انتظار داشت بار دیگر فداکاری کرده و این بار در انتخابات رئیس مجلس به نفع علی لاریجانی کنار برود. در این میان عده‌ای هم به رأی مردم به لیست امید اشاره کرده و می‌گویند که رأی مردم به تغییر بوده و این تغییر شامل ریاست مجلس هم می‌شود. در مقابل اما عده دیگری معتقدند که علی لاریجانی در قضیه برجام، توافق هسته‌ای میان ایران و گروه ۵ +۱، حامی دولت بود و او گزینه‌ای بهتر از محمدرضا عارف است. محمدعلی وکیلی به یورونیوز می‌گوید: «بالاخره یکی از تحلیل‌ها این است، آنچه که واضح است اما این است که خسارت شکست آقای عارف یا آقای لاریجانی قابل‌مقایسه با منفعت ریاست‌شان نیست. و طبیعتاً خسارت شکست آقای عارف، خسارت جبران‌ناپذیری است.»

اما این تنها اصولگرایان نیستند که از علی لاریجانی حمایت می‌کنند، برخی اصولگرایان میانه‌رو هم که با حضور در لیست امید موفق به کسب آرای مردم شده‌اند حامی او هستند.

«وحدت سیاسی برای ما مهم‌تر از ایجاد چالش زنانه و مردانه است»

گزینه دیگری غیر از محمدرضا عارف و علی لاریجانی تاکنون برای ریاست مجلس دهم مطرح نشده و از میان زنان منتخب هم تاکنون کسی داوطلب ریاست مجلس نشده است. سهیلا جلودارزاده منتخب مردم تهران و اولین زنی که به هیئت‌رئیسه مجلس (مجلس ششم) راه یافته، در گفتگو با یورونیوز می‌گوید که هنوز برای کاندیداتوری ریاست مجلس به تصمیم نرسیده است. او می‌گوید: «ما در قالب فراکسیون‌ها آمده‌ایم و بنا نداریم در فراکسیون این چالش را ایجاد کنیم و وحدت سیاسی برای ما مهم‌تر از ایجاد چالش زنانه و مردانه است. اما خانه کارگر از من خواسته به عنوان نماینده جامعه گارگری برای هیئت‌رئیسه کاندیدا شوم و در این زمینه اقدام خواهم کرد.»

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

محققان در آلمان: رانش شدید زمین در روستای حسین‌آباد ایران نتیجه ساختن یک سد بود

نقش کلیدی فلات ایران در مهاجرت انسان؛ حلقه گمشده تاریخ پیدا شد

مسیح علی‌نژاد در گفتگو با یورونیوز: ایران بدون جمهوری اسلامی به نفع بقیه جهان خواهد بود