شرایط نگران کننده زندانیان سیاسی بیمار در ایران

شرایط نگران کننده زندانیان سیاسی بیمار در ایران
نگارش از Shirin Famili
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button
آگهی

در ایران سالهاست که مسئله معالجه و رسیدگی جدی و بی واسطه به سلامتی زندانیان سیاسی عقیدتی بیمار، چه آنها که در زندان بدلیل فشارهای جسمی و روحی بیمار می شوند و چه آنها که قبل از انتقال به زندان بیماریهایی داشته اند، یکی از نگرانی های جدی وکلا و فعالان حقوق بشر است.

در روزهای آخر اسفندماه سایت «کلمه» گزارش داد که فرزاد پور مرادی روزنامه نگار و مدیر سایت کرمانشاه پست، پس از یک ماه و نیم زندان در شرایط جسمی نا مساعدی بسر می برد.

پورمرادی دوازدهم دیماه گذشته توسط اطلاعات سپاه پاسداران کرمانشاه بازداشت شد. اتهامات او نشر اکاذیب، توهین به مقامات، تبلیغ علیه نظام و اقدام علیه امنیت داخلی و خارجی اعلام شده است.

خبرگزاری هرانا در هفتم بهمن ماه گزارش داد که حال جسمی این روزنامه نگار در زندان دیزل آباد کرمانشاه وخیم است. او که در یکسال گذشته مشکلات دریچه قلبی داشته است و زیر نظر پزشکان بوده اکنون احتیاج به مداوا ی جدی دارد ولی از فرستادن او به بیمارستان ممانعت شده است.


فرزاد پور مرادی روزنامه نگار و مدیر سایت کرمانشاه پست

از سوی دیگر عیسی سحرخیز روزنامه نگار و مدیرکل مطبوعات داخلی وزارت فرهنگ و ارشاد در دوران ریاست جمهوری محمد خاتمی، حدود پنج ماه است که در زندان بسر می برد و مدتی هم در سلول انفرادی بوده است. او به شدت بیمار و در شرایط جسمی نامناسبی در بیمارستان بستری است و تحت معالجه قراردارد.

آقای سحر خیز را ماموران اطلاعات سپاه پاسداران، یازدهم آبانماه گذشته بازداشت کردند. اتهامات او «اجتماع و تبانی برای اقدام علیه امنیت ملی» و «تبلیغ علیه نظام» عنوان شده است. او دو بار دست به اعتصاب غذا زده که بار آخر دو روز پس از پایان دادن به اعتصاب و انتقال از سلول انفرادی به بند عمومی هشت در زندان اوین، بی هوش و به بیمارستان منتقل شده است.

عکس هایی که از عیسی سحر خیز از درون زندان منتشر شده، نشان می دهد به میزان زیادی وزن کم کرده و سرانجام در تاریخ ۱۹ اسفند ماه از زندان به بیمارستان منتقل شده است. پیش از آن، او در دفاعیه ای که حدود سه ماه و نیم پس از بازداشت منتشر کرده بود، با اشاره به اینکه چندین بار دچار تشنج شدید شده و بالاخره به دستور نماینده پزشکی قانونی او را به درمانگاه زندان اوین اعزام کرده اند، نوشت: «تا کنون حتی یک نوار مغزی ساده برای تشخیص این بیماری ناشناخته و جدید از من گرفته نشده است.»

مهناز پراکند وکیل دادگستری در مورد حقوق زندانیان بیمار و امکاناتی که قانون برای آنها تعیین کرده است به یورو نیوز می گوید: «متاسفانه الان سالهاست که زندانها طبق قانون اداره نمی شوند. از همان دوران حکومت شاه یک آئین نامه اجرایی سازمان زندانها و اقدامات امنیتی داریم که بر اساس آن آئین نامه زندانها اداره می شوند. طبق همین آئین نامه کسانی‌که وارد زندان می شوند پزشگ زندان باید معاینات لازم را از آنها به عمل آورد و لیستی از بیماریهای آنها تهیه کند و اگر لازم بود پرونده بیماری آنها را گرفته و همراه با معاینات در بهداری زندان قرار دهد و نیز داروهای آنها را گرفته و تحت نظر خودش در اختیار آنها قرار دهد. ضمن آنکه در همین آئین نامه اجرایی سازمان زندانهای کشور آمده است که بهداری زندان باید ماهی یک بار آزمایشات لازم را از زندانیان انجام دهد.»

یکی ازنزدیکان فرزاد پور مرادی که نخواست نامی از او برده شود به یورو نیوز گفت هنگامی که می‌خواستند او را برای انجام معاینات تخصصی به بیمارستان امام علی کرمانشاه منتقل کنند سپاه با خروج آمبولانس از زندان ممانعت کرده و گفته است که باید با حضور نیروهای سپاه این اعزام صورت گیرد.

مهناز پراکند با بیان اینکه این اقدامات، خودسرانه و غیر قانونی است می افزاید: «این برخوردهایی است که در هیچ کجای قانون نیامده است. آنچه که در قانون در مورد زندانی های بیمار تصریح شده آن است که وقتی پزشک زندان تشخیص می دهد که زندانی باید به مرکز یا بیمارستانی خارج از بهداری زندان منتقل شود، رئیس زندان مکلف است که تائید نامه پزشک زندان را امضا کند. البته انتقال و اعزام زندانی بیمار توسط خود ماموران انتظامی زندان انجام می گیرد. سپاه و ماموران وزارت اطلاعات در زمره ماموران انتظامات زندان نیستند . در نتیجه این خواست‌ها و این رفتارها و این پافشاری‌ها همه اقداماتی غیر قانونی است و بیشتر جنبه شکنجه زندانی را دارد و هیچ سنخیتی با قانون ندارد.»


عیسی سحرخیز روزنامه نگار و مدیرکل مطبوعات داخلی وزارت فرهنگ و ارشاد در دوران ریاست جمهوری خاتمی

براساس گزارش ها فرزاد پور مرادی در ۲۷ بهمن ماه با قرار وثیقه ۹۰ میلیون تومانی آزاد شده است. اما چند روز پس از آزادی به دلیل عفونت کیسه صفرا در بیمارستان بستری و جراحی می شود. او تا کنون نتوانسته وکیلی اختیار کند و در بلاتکلیفی بسر می برد. وکلایی را که تا کنون او معرفی کرده، با استناد به ماده ۴۸ قانون آئین دادرسی کیفری رد کرده اند.

مهناز پراکند حقوقدان دراین باره می گوید: «تبصره ماده ۴۸ قانون جدید آئین دادرسی کیفری این استثنا را قائل شده است. قانون آئین دادرسی کیفری سال ۱۳۹۲ تصویب شد. در این قانون موارد خیلی خوبی هم گنجانده شده از جمله اینکه برای اولین بار تصریح شده که متهمان از همان زمانی که بازداشت می شوند و تحت نظر قرار می گیرند حق دارند که وکیل داشته باشند. در صورتی که قبلا به این حد در قانون صراحت نداشت. اما متاسفانه بعدتر در تبصره ماده ۴۸ آمده که متهمانی که به جرائم امنیتی و جرائمی که مجازات آنها حبس ابد، اعدام و یا قصاص عرف است، یعنی مجازات های سنگین را شامل می شوند، باید وکیل خود را از میان وکلایی انتخاب کنند که مورد وثوق رئیس قوه قضائیه باشد. این مسئله مورد اعتراض ما وکلا بود و مقاله ها نوشتیم و بیانیه دادیم ولی متاسفانه این قانون تصویب شده و به اجرا هم در آمده است.»


مهناز پراکند وکیل دادگستری در مورد حقوق زندانیان بیمار می گوید متاسفانه الان سالهاست که زندانها طبق قانون اداره نمی شوند

در همین ارتباط روز پنجم فروردین ماه سازمان دیده بان حقوق بشر در بیانیه ای به ذکر این نکته پرداخته که تبصره ماده ۴۸ قانون آئین جدید دادرسی کیفری برای متهمان جرائم امنیتی و سازمان یافته در نظر گرفته شده و با ایجاد این محدودیت که وکیلی که این متهمان انتخاب می کنند باید مورد تایید رئیس قوه قضائیه باشد، عملا آنها را از دسترسی آزاد به وکیل محروم می‌کند. این سازمان ایران را به میثاق بین المللی حقوق مدنی و شهروندی ارجاع داده است که بر اساس آن هرکس متهم به جرمی شود حق دارد وکیل خودش را انتخاب کند. جمهوری اسلامی ایران از امضا کنندگان این میثاق است.

از سوی دیگر عیسی سحر خیز همچنان در زندان بستری است و تحت معاینات و معالجات قرار داد. فرزند او مهدی سحرخیز درباره آخرین وضعیت او به یورونیوز می گوید: «ایشان در بیمارستان تحت کنترل و زیر نظر دکترها هستند که ببینند مشکل چیست که با وارد شدن استرس اینهمه مشکلات برای او پیش می آید. یعنی آنچه که در زندان اصلا انجام نشده بود الان در خارج زندان با آزمایشات مختلف از او انجام می گیرد.»

همچنین به گفته مهدی سحر خیز محاکمه پدر او عیسی سحرخیز که قرار بود قبل از عید نوروز انجام شود، به دلیل آنکه وکیل او تا کنون نتوانسته پرونده را در اختیار بگیرد و مطالعه کند، به تعویق افتاده است.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

چه افرادی از عفو عمومی بی‌نصیب ماندند، در زندان قرچک چه خبر است؟

رئیس قوه قضاییه ایران: عفو گسترده در راه است اما استثنا وجود دارد

محققان در آلمان: رانش شدید زمین در روستای حسین‌آباد ایران نتیجه ساختن یک سد بود