آغاز محاکمه دیکتاتور سابق چاد در سنگال

آغاز محاکمه دیکتاتور سابق چاد در سنگال
نگارش از Euronews
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button
لینک کپی پیست کد امبد ویدیو:Copy to clipboardCopied

گزارش تفصیلی انجمن حمایت از قربانیان جنایات حسن هابره دیکتاتور (حسین حبری) سابق چاد، پس از سالها مبارزه و تلاش بی وقفه در نهایت به آنچه انتظارش را

آگهی

گزارش تفصیلی

انجمن حمایت از قربانیان جنایات حسن هابره دیکتاتور (حسین حبری) سابق چاد، پس از سالها مبارزه و تلاش بی وقفه در نهایت به آنچه انتظارش را داشتند، دست یافتند. بیست و پنج سال پس از رها شدن از برزخ زندان های این کشور و پانزده سال پس از ثبت نخستین شکایت ها، دادگاه رسیدگی به این جنایات بالاخره روز دوشنبه در سنگال برگزار شد.

کلمان ابه فوتا رئیس این انجمن که خود چهار سال در زندانهای رژیم سابق چاد حبس کشیده است، می گوید: «این نخستین بار است که رئیس یک کشور آفریقایی برای جنایاتی که در طول حکومت خود انجام داده محاکمه می شود. این روند باید عبرت آموز باشد وگرنه تمام این بیست و پنج سال مبارزه به چه درد خواهد خورد؟ این مانند ضربه شمشیری در آب خواهد بود.»

کلمان همانند جَنّت نگاربای دبیر انجمن، جزو یکصد نفری هستند که از میان چهار هزار طرف مدنیِ این پرونده قرار است در دادگاه بر ضد جنایات صورت گرفته شهادت دهند. جَنّت هر نوع مرارتی را در زندان متحمل شده است. از شکنجه، تجاوزو تحمل وضعیت های دشوار و نامطلوب محیطی گرفته تا زایمان در شرایط غیر انسانی. او همچنان تبعات مخرب شکنجه های جسمی و روحی زمان بازداشت را با خود به همراه دارد و خواهان پاسخ است: «در بازار هستی دستگیرت می کنند. در کلیسا، در محل کار و یا در خیابان تو را دستگیر و روانه زندان می کنند. تا به امروز نمی دانم به چه علت بازداشت شدم؟ این به دلیل ظلم و ستم دستگاه حاکم بود یا چیز دیگر؟ باید علت دستگیری ام را بدانم.»

رید بِرودی وکیل آمریکایی و متخصص دفاع از مغضوبان حکومتهای خودکامه، از سال ۱۹۹۹ تاکنون در کنار قربانیان جنایات رژیم چاد است. او پیش از این نیز نقش پررنگی را در ماجرای پینوشه برعهده داشت. بِرودی که شکارچی دیکتاتورها لقب گرفته امیدوار است پایان این مبارزه طولانی به یک آغاز منجر شود: «این ماجرا نشان می دهد بازماندگان یک جنایت می توانند با سرسختی و پشتکار، ساز و کاری را فراهم کنند که به محاکمه یک دیکتاتور منجر شود و این پیامی بسیار قوی است. امیدواریم مسیری که قربانیان چاد برای به دادگاه کشاندن حسن هابره طی کردند، برای دیگر فعالان و مبارزان در دنیا الهام بخش باشد.»

محمد حسن ابَکَر وکیل چادی قربانیان که پس از سرنگون شدن حکومت حسن هابره از سوی ادریس دبی رئیس جمهور چاد به ریاست کمیسیون تحقیق در باره جنایات رژیم پیشین این کشور منصوب شد، می گوید: «همه این دیکتاتورها اگر از سوی قدرت های غربی حمایت نمی شدند، هرگز نمی توانستند تا این حد مرتکب جنایت شوند. هابره در زمان دیکتاتوری خود همواره حمایت رونالد ریگان رئیس جمهوری وقت آمریکا را با خود داشت. ریگان از او به عنوان ابزاری برای مقابله با توسعه طلبی های قذافی در آفریقا استفاده می کرد. آنها چشم خود را بر روی زندگی مردم در داخل کشور بسته بودند.»

بیش از چهل هزار نفر در دوران حکومت دیکتاتوری حسن هابره کشته و بسیاری نیز سالها در زندان مورد شکنجه قرار گرفتند. هابره پس از هشت سال حکمرانی در چاد از قدرت سرنگون شدن و به سنگال گریخت. او سرانجام دو سال پیش به اتهام جنایت علیه بشریت در این کشور دستگیر شد.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

مهاجران غیرقانونی رکورد هفده ساله ورود به جزایر قناری اسپانیا را شکستند

موج گریز آوارگان سودادنی به چاد و بیم از جنگ تمام‌عیار داخلی؛ بیش از ۳ میلیون نفر گریخته‌اند

یک قلاده شیر «منقرض‌شده» در جنوب چاد رویت شد