فدریکا موگرینی: توافق هسته ای، فرصت تاریخی برای تغییر ماهیت روابط و اعتماد سازی

فدریکا موگرینی: توافق هسته ای، فرصت تاریخی برای تغییر ماهیت روابط و اعتماد سازی
نگارش از Euronews
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button
لینک کپی پیست کد امبد ویدیو:Copy to clipboardCopied
آگهی

۲۲ ماه گفتگوهای سخت و فشرده تهران و شش قدرت جهان بر سر برنامه هسته ای ایران سرانجام به نتیجه رسید.

به موجب این توافق ایران برنامه هسته ای اش را بصورت صلح آمیز و در چارچوب معاهدات بین المللی ادامه می دهد و در مقابل همانطور که فدریکا موگرینی، نماینده عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی، گفته برنامه جامع بلندمدت مشتمل بر محدودیت های توافق شده لغو تمامی تحریم های مرتبط با برنامه هسته ای تهران از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد، آمریکا و اتحادیه اروپا را به همراه خواهد داشت. ریحانه مظاهری، خبرنگار اعزامی یورونیوز به وین در گفتگو با خانم موگرینی از او درباره مهمترین مشکلاتی که بر سر راه گفت و گوها بوده، پرسیده است.

فدریکا موگرینی: ما تصمیم گرفتیم که با آخرین موانع سیاسی روبرو شویم. ما همواره می گوییم دو مشکل سیاسی، اما در واقع باید شش یا هفت مورد را در چهار چوبی حل می کردیم که فضای مطلوب مذاکرات حفظ شده و در پایان آن طرفین بتوانند بگویند این یک توافق خوب است. البته باید جامعه بین المللی را هم در نظر می گرفتیم زیرا مذاکرات با اجازه سازمان ملل آغاز شد. بنابراین، ما آنرا نه تنها برای مردم اروپا، ایران، آمریکا و دیگران انجام می دادیم بلکه باید کل جامعه بین المللی را هم مد نظر قرار می دادیم.

ریحانه مظاهری: آیا لحظاتی بود که فکر کردید توافقی حاصل نخواهد شد؟

فدریکا موگرینی: در لحظاتی مواضع چنان دور از یکدیگر بود که توافق غیر ممکن بنظر می رسید. اما، از سوی دیگر، اراده سیاسی، تعهد، اراده و مسئولیت همه – مسئولیتی که همه با خود به میز مذاکرات آوردند چنان فراگیر بود که امکان تفوق بر مشکلات را فراهم آورد. همه برای این فرصت تاریخی به اتحادیه اروپا اتکاء کردند؛ فرصتی نه تنها برای حل مسئله هسته ای ایران بلکه برای تغییر ماهیت روابط فی مابین و اعتماد سازی.

ریحانه مظاهری: آیا ایران و اتحادیه اروپا اکنون به یکدیگر نزدیکتر خواهند شد؟

فدریکا موگرینی: کشورهای عضو اتحادیه اروپا روش خود را برای کمک به اعمال این توافق دارند. این بسیار مهم خواهد بود…. و البته بعدا ما ممکن است بروی تحکیم همکاریهای سیاسی یا روابط با ایران کار کنیم.

ریحانه مظاهری: روسیه هم در مذاکرات شرکت داشت …آیا این راه را برای همکاری با این کشور باز خواهد کرد؟

فدریکا موگرینی: همکاری با روسیه در این چهارچوب و بروی این روند بسیار مثبت بوده است. البته همه طرفین ذینفع دلایل قاطع سیاسی خودشان را برای تسهیل و دستیابی به این توافق داشتند. روسیه هم نقش خود را ایفاء کرد. نکات دیگری هم هستند که اتحادیه اروپا و روسیه همراه با دیگران در حال کار بروی آنها هستند. برای مثال، روند صلح خاور میانه که اتحادیه اروپا، روسیه، آمریکا و سازمان ملل (زیر نام) “کوارتت” بروی آن تمرکز داده اند. همکاری ما ( در این زمینه) به خوبی پیش می رود. (دستیابی) به صلح در خاور میانه هنوز محتاج کار بیشتری است، اما چهارچوب آن بخوبی کار می کند. این بدان معنی است که همکاریهای ما در زمینه مسائل منطقه ای یا بین المللی ممکن است و باید گسترش یابد.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

نظر چند ایرانی مقیم لندن درخصوص توافق هسته ای

واکنش رئیس جمهوری ایران به توافق در پرونده هسته ای

اوباما: توافق هسته ای مانع گسترش جنگهای بیشتر در جهان است