اجماع لازم برای توافق هسته ای ایران به دست خواهد آمد؟

اجماع لازم برای توافق هسته ای ایران به دست خواهد آمد؟
نگارش از Euronews
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button
لینک کپی پیست کد امبد ویدیو:Copy to clipboardCopied

بیست ماه از تلاش های دیپلماتیک می گذرد. بیست ماه تماس و گفتگو برای رسیدن به یک توافق تاریخی بر سر برنامه هسته ای ایران. مذاکراتی که روز سه شنبه

آگهی

بیست ماه از تلاش های دیپلماتیک می گذرد. بیست ماه تماس و گفتگو برای رسیدن به یک توافق تاریخی بر سر برنامه هسته ای ایران. مذاکراتی که روز سه شنبه باردیگر به مدت یکهفته تمدید شد. گفتگوهای هفت جانبه، نشست های دوطرفه و مذاکراتی برای رفع سوء تفاهم و کاستن از اختلاف ها که تاکنون بارها و بارها تمدید شده است.

برخی بازگشت یکشنبه شب محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران به تهران را نکته ای مثبت قلمداد کردند و برخی دیگر آنرا نگران کننده خواندند. جدا از علت واقعی این سفر، مشخص بود که اقای ظریف به تهران بازگشته تا با مقامات ایرانی و به خصوص با رهبر ایران در باره پیشرفت مذاکرات، خطوط قرمز تهران و نیز نحوه مواجه شدن با خطوط قرمز پنج به اضافه یک مشورت کند.

شش قدرت جهانی در مقابل ایران قرار گرفته اند و فرانسه از زبان وزیر امور خارجه اش نشان میدهد دارای غیرقابل انعطاف ترین مواضع است از جمله در مورد تحریم ها. فابیوس می گوید: ««اگر توافقی حاصل شد تحریم ها برداشته می شود. اما اگر توافق اجرا نشد شاهد آنچیزی خواهیم بود که به آن مکانیزم بازگشت می گوییم. یعنی بازگشت اتوماتیک تحریم ها.»

لوران فابیوس همواره بررویه ای احتیاط آمیز تاکید می ورزد که شامل لغو تدریجی تحریم ها نیز می شود. در حالی که ایران خواهان برداشته شدن فوری تحریم ها است. امری که میتواند جانی تازه به اقتصاد این کشور بخشد. ایران ازسال 2006 تاکنون به موجب شش قطعنامه سازمان ملل متحد و چندین اقدام خارج از این سازمان، تحت تحریم های شدید بین المللی در بخش های گوناگون است که از جمله آنها می توان به مجازات های بانکی و نیز تحریم های مربوط به صادرات نفت اشاره کرد.

جدا از مسئله چگونگی لغو تحریم ها، بازرسی از سایت های نظامی نقطه اختلاف دیگری محسوب می شود که مذاکرات را با دشواری مواجه ساخته است. از آغاز سال 2000 تاکنون ظرفیت احتمالی تولید سلاح هسته ای در ایران و اینکه آیا این کشور قصد دسترسی به چنین برنامه ای را دارد یا خیر، همواره از گره های مهم مذاکرات بوده است. آژانس بین المللی انرژی اتمی تاکنون به سایت های اعلام شده ایران دسترسی داشته اما قصد دارد دامنه بازرسی های خود را به سایت های نظامی نیز گسترش دهد. امری که با مخالفت رهبر ایران روبرو شده است.

به اعتقاد محافظه کاران ایران که خود را مدافع شان و منزلت کشور می دانند، تحریم ها باید فورا برداشته شود و کشورهای غربی نیز نباید اجازه راهیابی به سایت های نظامی را دریافت کنند.

بین این مواضع پراکنده و اجماع لازم برای رسیدن به توافق، کدام طرف بالاخره کوتاه خواهد آمد؟

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

اسرائیل: قطعنامه سازمان ملل به حماس جرأت داد تا آخرین پیشنهاد آتش‌بس را رد کند

دیدار رافائل گروسی با پوتین در سوچی؛ وضعیت بزرگترین نیروگاه هسته‌ای اروپا «متزلزل» است

انرژی هسته‌ای یا تجدیدپذیر؛ کشورهای اروپا به رهبری فرانسه و آلمان دو دسته شده‌اند