عملکرد دولت روحانی در گفتگو با حسین انصاری راد

عملکرد دولت روحانی در گفتگو با حسین انصاری راد
نگارش از Ali Kheradpir
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button
آگهی

عمر دولت حسن روحانی که «تدبیر و امید» نامگذاری شده به نیمه رسید و رئیس جمهوری ایران دومین سالگرد پیروزی اش را در سفر استانی و در میان هوادارانش در شهر بجنورد سپری کرد. مهمترین محور سخنرانی آقای روحانی به همین مناسبت مانند یک روز پیش از آن در تهران و در جمع خبرنگاران، تلاش دولت برای حل مساله هسته ای و رفع سایه تحریم های اقتصادی از سر کشور بود.

آقای روحانی در بجنورد اشاره ای تلویحی به جریان مخالف دولت، موسوم به «دلواپسان» داشت و خطاب به مردم گفت: «بدانید هر جنسی که از خارج به دست شما می رسد، ۱۰ تا ۱۵ درصد گران تر رسیده، یعنی پول از جیب شما مردم داده شده است. آنها که می گویند تحریم مهم نیست، گویی از جیب مردم بی‌خبرند. آنها که می گویند ما در برابر بیگانگان نباید بایستیم و در برابر ۱+۵ با دیپلمات های کارآزموده نباید حرف بزنیم و مذاکره کنیم، گویی از زندگی مردم بی خبرند.»

رئیس جمهوری تاکید کرده است که «ما نخواهیم گذاشت که زنجیر تحریم ادامه یابد.» و این در حالی است که سرنوشت مذاکرات اتمی ایران با ۱+۵ همچنان نامشخص است و بسیاری از فراموش شدن دیگر وعده های انتخابات سال ۱۳۹۲ گلایه دارند. در ایران و از سوی حامیان آقای روحانی، بیش از هر چیز موفقیت دولت طی دو سال گذشته در باز کردن باب گفتگو با غرب حایز اهمیت تلقی می شود. حسین انصاری، رئیس کمیسیون اصل ۹۰ در مجلس ششم شورای اسلامی که از چهره های سرشناس جریان اصلاحات به شمار می رود به یورونیوز می گوید: «مهمترین موفقیت آقای روحانی در سیاست خارجی و نوع برخوردی است که با سازمان های بین المللی دارند. آقای روحانی از خودشان، سیاست هایشان، مدیریت کشور و از نوع رابطه ای که باید با خارج از کشور وجود داشته باشد، تصویری روشن داده اند.»

آقای انصاری راد در ادامه می افزاید: «به نظر من سازمان های بین المللی به آقای روحانی، آقای ظریف و سیاست خارجی این دولت تاحدی اعتماد پیدا کرده اند و در راستای حل مساله هسته ای قدم های قابل توجهی برداشته شده است. اگر موفق شوند و مساله هسته ای حل شود و تحریم ها برطرف شود، تصور می کنم دست آقای روحانی بازتر خواهد بود و زمینه برای برگزاری انتخابات تاحدی آزادتر نیز فراهم می شود.»

برخی از مراکز قدرت مصونیت آهنین دارند

دولت در حالی در تلاش برای به سرانجام رساندن پرونده فعالیت های اتمی جمهوری اسلامی ایران است که علاوه بر خواسته های اقتصادی، شماری از وعده های رئیس جمهوری درخصوص حقوق شهروندی و نیز باز شدن فضای سیاسی و اجتماعی همچنان تحقق نیافته است. دلیل این امر را آقای انصاری راد محدود بودن قدرت رئیس جمهوری و وجود مراکز قدرتی می داند که پاسخگو نیستند.

وی می گوید: «با توجه به محدودیت هایی که امروز در جامعه ما وجود دارد و موانع و مشکلاتی که دولت آقای روحانی در برابر خودشان می بینند، آقای روحانی در بخش های مختلف اداره کشور مثبت و موثر عمل کرده اند. البته انتظارات مردم و وعده های گذشته از طرف آقای روحانی، به طور قطع نتوانسته در همه بخش ها جامه عمل بپوشد و به نتایج مطلوب و کافی بیانجامد، ولی وضعیت و شرایط جامعه و حدود اختیاراتی که در کشورما برای ریاست جمهوری است و نیز مجلسی که سیاست هایش با دولت هماهنگ نیست را نیز باید در نظر داشته باشیم. از طرفی آقای روحانی در برابر مراکز قدرتی هستند که به هیچ کس پاسخگو نیستند و از مصونیت آهنین برخوردارند. با توجه به همه این شرایط آقای روحانی کارشان مثبت بوده و به نسبت موفق بوده اند.»

این نماینده اسبق مجلس با اشاره به اینکه «آقای روحانی مسائل، مشکلات و دردهای مردم را درک می کنند و با شرایط جهانی و سیاست های بین المللی آشنا هستند» می گوید که «رئیس جمهوری مصمم است تا به وعده هایش عمل کند و بارهایی که سال های طولانی است به ویژه در دوران آقای احمدی نژاد بر دوش مردم گذاشته شده، بردارد و کشور را در مسیر پیشرفت قرار دهد. این اراده و فهم و درک آن وجود دارد. شخصیت آقای روحانی در گروی این است که بتواند به وعده هایی که داده عمل کند و اگر نتواند یکی از ناکام های تاریخ محسوب خواهد شد.»

به گفته انصاری اگر آقای روحانی نتواند به وعده هایی که در انتخابات ۲۴ خرداد داد عمل کند از ناکام های تاریخ خواهد بود با این حال پرسشی که شاید عده ای از رای دهندگان به وی مطرح کنند این است که آیا وی در زمان طرح وعده ها به محدودیت های ساختاری در نظام سیاسی ایران آگاه نبود. آقای انصاری راد چنین پاسخ می دهد: «در تبلیغات انتخاباتی مانند همه جای دنیا، بخشی از خواسته ها و آرزوهای مردم و رای دهندگان و نیز آرزوهای شخص کاندایدا مورد توجه قرار می گیرد و وعده داده می شود. بسیاری هم درباره این وعده ها صادق اند یعنی تصور می کنند که شرایط جامعه در حال تغییر و تحول است و آن نیروی اجتماعی در حال قدرت یافتن و پیشرفت است. چه بسا تصور می کنند با قدرتی که در جامعه وجود دارد و افزایش آگاهی مردم برای تصمیم های خاص، بتوانند به آن اهداف برسند. با این حال هنوز هم جای اقدام درخصوص این وعده ها برای رئیس جمهوری باقی است.»

گزینه بهتری وجود ندارد

قشر جوان در انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۹۲ نیز مانند بسیاری از حرکت های اجتماعی در ایران نقش مهمی ایفا کرد. آقای روحانی در دوره نامزدی و تبلیغات انتخاباتی با آگاهی از اینکه پیروزی اش جز با رای جوانان امکان پذیر نیست، در بسیاری از سخنرانی هایش این قشر را خطاب قرار داد. آیا نگاه جوانان امیدوار به تحول، پس از روی کارآمدن دولت «تدبیر و امید» تنها به مساله اتمی دوخته شده است و آیا اولویت های دولت روحانی همان خواسته های کسانی است که یک سوم جمعیت کشور را تشکیل می دهند؟

آقای انصاری راد می گوید: «حل مسایل اقتصادی، بیکاری جوانان و مشکلات اجتماعی از اولویت ها است اما حل این مسائل و پاسخ دادن به نیاز نیروی جوان جامعه ما که خود را در عرصه ای بسیار خطرناک می بیند کار آسانی نیست. نمی شود گفت که باید منتظر ماند تا مساله هسته ای حل شود ولی به هر صورت باید مساله هسته ای رفع شود تا به گفته آقای روحانی با حذف تحریم ها، کشور سرمایه جذب کند و اشتغال زایی شود. اولویت ها همه در حد خود مهم هستند ولی در مقام عمل و تحقق یافتن، طبیعی است که باید از جایی شروع شود.»

به نیمه رسیدن عمر دولت روحانی یادآور آن است که رئیس جمهوری دو سال آینده، برای ابقا در این سمت دوباره به رای مردم نیازمند است. آیا عملکرد روحانی چشم انداز روشنی برای دور دوم دولت وی به دست می دهد؟ رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس ششم بر این باور است که: «مردم در حال حاضر هیچ راهی جز آقای روحانی ندارند. مردم عاقل و آگاه هستند و به ویژه اصلاح طلبان و شخصیت های شاخص این جریان به خوبی می دانند و بدیهی است که فعلا راهی جز توفیق آقای روحانی هم در انتخابات مجلس و هم در انتخابات ریاست جمهوری وجود ندارد. به نظر من هیچ چشم اندازی بهتر از آقای روحانی دیده نمی شود.»

آقای انصاری راد همچنین در پاسخ به این که در دو سال گذشته چه احقاق حقوقی یا دلجویی از آسیب دیدگان حوادث پس از انتخابات ۱۳۸۸ شد می گوید: «اگر آقای روحانی بتواند مسائل اقتصادی و هسته ای را حل کند و انتخابات مجلس را حتی به صورت نسبی آزاد و راحت تر از گذشته ها پشت سر بگذارد و مجلسی نزدیک تر به مردم تشکیل شود، به نظرم خود این امر مایه دلگرمی است و بهترین وسیله دلجویی از کسانی است که در گذشته آسیب دیده اند.»

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

نیروی دریایی ایران برای رزمایش قریب‌الوقوع با روسیه و چین آماده می‌شود

افزایش قدرت جناح‌های طرفدار سلاح هسته‌ای در ایران؛ دیپلمات‌های غربی نگرانند

دادگاهی در تهران به توقیف «محموله نفتی» کشتی «آمریکایی» به نفع بیماران پروانه‌ای حکم داد