وزیران دولت در صف استیضاح مجلس

وزیران دولت در صف استیضاح مجلس
Copyright 
نگارش از Ali Kheradpir
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button
آگهی

جمعی از نمایندگان اصولگرای مجلس نهم شورای اسلامی تصمیم به استیضاح سه تن از وزیران دولت گرفته اند. پس از آنکه رضا فرجی دانا مرداد سال گذشته در پی استیضاح در مجلس از وزارت علوم برکنار شد، خبرها از تهیه طرح استیضاح علی اصغر فانی، وزیر آموزش و پرورش، عباس آخوندی، وزیر راه و شهر سازی و نیز بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت حکایت دارد.

تغییر آئین نامه داخلی مجلس پس از انتشار خبر اعلام وصول طرح استیضاح وزیر آموزش و پرورش از سوی هیات رئیس مجلس، شایعه منتفی بودن این طرح را دامن زد. با این حال برخی از نمایندگان مجلس منتفی بودن استیضاح وزیر آموزش و پرورش را تکذیب کرده و احتمال داده اند که وی بر اساس آئین نامه اصلاح شده، ابتدا در جلسه استیضاح کمیسیون آموزش و تحقیقات حاضر شود. محمدحسن ابوترابی فرد، نایب رئیس مجلس نهم روز چهارشنبه با اشاره به اصلاح آیین نامه داخلی مجلس اعلام کرد که طرح استیضاح وزیر آموزش و پرورش به کمیسیون آموزش و تحقیقات ارجاع شده است. وی گفت: «کمیسیون با نمایندگان متقاضی استیضاح وزیر آموزش و پرورش جلسه یا جلساتی را خواهد داشت و براساس گزارش تخصصی در صورتی که حداقل ۱۰ نفر از نمایندگان بر استیضاح وزیر اصرار داشته باشند طرح استیضاح به هیأت رئیسه اعلام می شود و در اولین جلسه صحن علنی موضوع استیضاح وزیر از تریبون رسمی مجلس اعلام خواهد شد»

از سوی دیگر فرهاد بشیری، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات به فارس اطمینان داده است که استیضاح وزیر آموزش و پرورش صورت می گیرد. وی گفت: «استیضاح برگشت ندارد و حتی اگر امضاها پس گرفته شود برگشت ندارد و باید جلسه استیضاح برگزار شود.» ۶۴ نماینده خواستار استیضاح آقای فانی بوده و ۱۰ دلیل را برای آن مطرح کرده اند.

در همین حال وزیر راه و شهرسازی و وزیر نفت نیز در صف انتظار برای استیضاح قرار گرفته اند. حسن کامران، نماینده عضو کمیسیون امنیت ملی می گوید که «موضوع استیضاح وزیر راه و شهرسازی با وجود فشار رئیس مجلس و نواب رئیس، همچنان مطرح است.» پیش از این در گزارش ها آمده بود که طرح استیضاح این وزیر با ۲۴ دلیل ‌به امضای ۳۰ تن از نمایندگان مجلس رسیده است. فارس همچنین خبر داده است که جمعی از نمایندگان مجلس طرح استیضاح بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت را تهیه و تدوین کرده‌اند.

حق شناس: شاهد رفت و آمد بیشتر به مجلس خواهیم بود

محمد جواد حق شناس، استاد علوم سیاسی و روابط بین الملل به یورونیوز می گوید: «به نظر می رسد با همه تلاش های دولت برای همراهی با مجلس و تا حدود قابل توجهی هم تلاش رئیس مجلس برای جلوگیری از تقابل این دو قوه، در برخی از حوزه ها موفقیتی به دست نمی آید و به ویژه امسال که سال آخر کار این دوره از مجلس است، به احتمال زیاد ما شاهد رفت و آمد بیشتر وزیران به مجلس و طرح پرسش ها و تذکرات خواهیم بود و حتی در برخی موارد ممکن است به استیضاح هم برسد.»

مدیر مسوول روزنامه توقیف شده اعتماد ملی درخصوص استیضاح های پیش رو می افزاید: «به نظرم علی لاریجانی تلاش می کند تا تقابل مجلس و دولت به نقطه حداکثری نرسد ولی بخش رادیکال می تواند در برخی از حوزه ها با کمک نمایندگان محلی و برای مثال فراکسیون روحانیون و غیره عملکرد وزیر فرهنگ و ارشاد را زیر سوال ببرد. نتیجه این اقدامات را هم در قالب کارت های زردی که به وزیران داده شده می بینیم.»

آقای حق شناس در تحلیل خود از آرایش مجلس نهم می افزاید: «مجلس اکثریت اصولگرایی دارد که منتقد دولت است و در همین حال اقلیت اصولگرایی هم وجود دارد که بخش رادیکال بوده و متشکل از جبهه پایداری، ایثارگران و گروهی است که با هدایت آقای زاکانی عمل می کند. این بخش به ویژه در سیاست خارجی و حوزه فرهنگی از منتقدان جدی دولت به شمار می رود. به نظر می رسد در برخی موارد می توانند دیگر نمایندگان را با خود همراه کنند و برای دولت مشکل به بار آورند.»

رئیس جبهه اصلاح طلبان ایران درباره سیاست رئیس جمهوری برای تعامل با مجلس نهم به سوابق حسن روحانی در مجلس اشاره می کند. وی می گوید: «آقای روحانی خود سابقه حضور در پنج دوره مجلس را دارد و ریاست کمیسیون مهمی مثل کمیسیون امنیت ملی را نیز سال ها برعهده داشته بنابر این تلاش کرده است تا در موضع تقابل با مجلس قرار نگیرد. او توانست تاحدودی مقابله ها و مخالفت های بخش رادیکال مجلس را کنترل کند. آقای روحانی تلاش کرد که از اهرم کنترلی هیات رئیسه و نیز کمک جریان اعتدالگرای جناح اصولگرا بهره مند شود.»

این مدرس دانشگاه آزاد تهران می افزاید: «آقای روحانی توانست درخصوص برخی از وزارتخانه ها با مجلس هماهنگ شود. برای نمونه شاهد بودیم که چهره ای نزدیک به آقای لاریجانی به وزارت کشور می رود و حتی این وزیر اعلام می کند که انتخاب استانداران و فرمانداران با هماهنگی نماینده ها صورت می گیرد که البته با اعتراض جریان اصلاح طلب و حامی آقای روحانی مواجه شد ولی با وجود تمام احتیاط های آقای روحانی، در ابتدای امر سه تن از وزیران در این مجلس نتوانستند رای اعتماد به دست آورند. آقای نجفی برای وزارت آموزش و پرورش و آقای سلطانی فر برای وزارت ورزش و بعد از آن نیز با استیضاح وزیر علوم رو به رو شد.»

آقای حق شناس بر این باور است که «مجلس آینده آرام تر و متعادل تر خواهد بود و از رفتارهای رادیکال فاصله خواهد گرفت.» وی اشاره می کند که «مجلسی که امروز می بینیم، مجلسی بوده که همراه، مدافع و به نوعی تائید کننده دولت پیشین بوده است و نسبتی که این مجلس با دولت اصولگرای آقای احمدی نژاد داشت یک نسبت کاملا مستقیم بود.» این مدرس دانشگاه و فعال سیاسی اصلاح طلب می افزاید: «اگرچه ما شاهد چهره هایی مثل علی مطهری، علی لاریجانی و احمد توکلی بودیم که از منتقدان دولت پیشین بودند اما جریان رادیکال بیشتر با هماهنگی با دولت احمدی نژاد عمل می کرد.» آقای حق شناس با اشاره به انتخابات مجلس در اسفند ماه تاکید می کند: «به نظر می رسد تعداد قابل توجهی از نمایندگانی که امروز در مجلس هستند در دوره آینده حضور نخواهند داشت.»

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

آمریکا و بریتانیا تحریم‌های جدیدی را علیه برنامه پهپادی جمهوری اسلامی ایران وضع کردند

پایگاه‌های نظامی در دل کوه تا پالایشگاه‌ها؛ اسرائیل کدام هدف را برای ضربه به ایران انتخاب می‌کند؟

ادعای مقام ایرانی: سفیر سوئیس در شب حمله به اسرائیل به‌جای وزارت خارجه به سپاه احضار شد