مصاحبه یورونیوز با دیدیه رایندرس، از معماران نظام پولی یورو

مصاحبه یورونیوز با دیدیه رایندرس، از معماران نظام پولی یورو
نگارش از Euronews
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button
لینک کپی پیست کد امبد ویدیو:Copy to clipboardCopied

دیدیه رایندرس، وزیر خارجه بلژیک به تازگی مقر تازه یورونیوز در لیون فرانسه را افتتاح کرد. سوفی دجردن، مدیر بخش فرانسوی یورونیوز مصاحبه ای را با او

آگهی

دیدیه رایندرس، وزیر خارجه بلژیک به تازگی مقر تازه یورونیوز در لیون فرانسه را افتتاح کرد. سوفی دجردن، مدیر بخش فرانسوی یورونیوز مصاحبه ای را با او درباره مسائل روز اروپا انجام داده است.

یورونیوز: شما یک کهنه کار سیاست بلژیک هستید. در سال ۱۹۹۹ میلادی وزیر دارایی بودید و رهبری گذار به نظام پولی یورو را داشتید. پس از گذشت ۱۵سال نظرتان راجع به واحد پول مشترک چیست؟ آیا این چیز با ارزشی است؟

دیدیه رایندرس: بله، معتقدم که یورو واقعا وضعیت اروپا را در صحنه بین المللی تقویت کرده است. تنها یک مثال در حوزه صنعت می زنم، از زمانی که یورو واحد پول مشترک شده، ایرباس از بوئینگ پیشی گرفته و این بدلیل قراردادهایی است که در حوزه پولی یورو بسته می شود، ما می توانیم در حوزه صادرات با وسعت زیاد در حوزه پولی یورو فعالیت کنیم. قطعا این موضوع، وضعیت شمار زیادی از شرکتها را در اروپا آسانتر کرده است. برای نسلهای جوان نیز، این پول رایج است. این احتمالا یکی از آخرین رویاهای اروپاست که محقق شده است و اکنون باید بدنبال رویاهای دیگری برای معرفی به مردم بود.

یورونیوز: درست است ولی در برابر فشار کشورهایی که هرگز نخواستند وارد حوزه یورو شوند و کسانی که تهدید به ترک آن می کنند، آیا این ایده زیبا تاب خواهد آورد؟

دیدیه رایندرس: شاهد هستیم که یورو خوب به مسیرش ادامه می دهد. برای اینکه نخست توانستیم ابزارها را تقویت کنیم. بانک مرکزی اروپا نقش مهمی در مدیریت بانکها دارد. بحران بانکی سپری شده است، شاهد تحول هستیم. در سال ۹۹، هنگامیکه من کارم را بعنوان وزیر دارایی شروع کردم، تنها ۱۵ کشور جزو اتحادیه اروپا بودند. حدود ۱۲ سال در این سمت بودم. اکنون ۱۹ کشور جزو حوزه یورو هستند. اگر ۱۵ سال پیش گفته می شد که این پیشرفت حاصل خواهد شد، کسی این ضرباهنگ را باور نمی کرد. این پیشرفت بی شک ادامه دار خواهد بود.

یورونیوز: خروج یونان از حوزه یورو قابل تصور است؟

دیدیه رایندرس: قابل پیش بینی است به شرط آنکه یونانیها بخواهند. اروپا می تواند انتخابهای متفاوتی از سوی مردم در یک زمان داشته باشد.

یورونیوز: چندی پیش، شما در اینباره اظهار تاسف زیادی کردید.

دیدیه رایندرس: نمی گویم که مشاهده خروج یونان ساده است. این خواسته من نیست. امیدوارم یونان در اتحادیه اروپا و حوزه یورو بماند. امیدوارم بریتانیا در اتحادیه بماند. ولی نمی توانیم مخالف انتخابهای مشخص و نهایی مردمان مختلف در کشورهای مختلف باشیم. اگر انتخابشان این باشد، ما قادر هستیم که چنین بحرانی را مدیریت کنیم. چند سال پیش می ترسیدیم که این موضوع بر تصمیم کشورهایی چون اسپانیا، پرتغال و دیگر کشورها تاثیر بگذارد. این ترس بزرگی است. امروز ما مجهز به ابزارهای خیلی قویتری در عمل هستیم. ولی تکرار می کنم که ترجیح من در ساعات و روزهای آتی یافتن توافقی یا یونان است. این توافق ساده است. ما می توانیم به یونان زمان بدهیم. به نظرم یونان می تواند هر اندازه زمان زیادی برای پرداخت بدهی اش لازم دارد در اختیار دارد. می توانیم بهره وام را خیلی خیلی پایین آوریم، برای اینکه در برابر وامهایی که دولتهای اروپایی به یونان می دهند همیشه بهره کسب می کنند. یونان هم باید متعهد به عملکردی خردمندانه باشد.

یورونیوز: جنبش هایی چون سیریزا در یونان، پودموس در اسپانیا نشانگر مخالفت با برخی سیاستهای اروپا هستند، برای شما این جریانها جدی هستند؟

دیدیه رایندرس: حتما، برای اینکه ما شاهد این تحولات در بسیاری کشورها بودیم. بخصوص کشورهایی واقع جنوب اروپا که خیلی دچار بحران بودند. می توانم بفهمم که این کشورها شاهد شکل گیری جریانهایی هستند که بدنبال چیز دیگری هستند. این الزاما به معنای پس زدن اروپا نیست.

یورونیوز: بله انها هم می گویند بدنبال اروپایی سوسیال تر و متفاوت هستند.

دیدیه رایندرس: اروپای متفاوت چیزی است که می شود بر سر آن بحث کرد. من الزاما با نقطه نظر این جریانهای سیاسی موافق نیستم ولی گفتگوی واقعی درباره جریانهای سیاسی را قبول دارم. تنها دلم می خواهد که بفهمیم که در یونان یا در هر کشور دیگری دولت وظیفه تغییر سیاست ملی است که بر عهده اش قرار گرفته است. بنابرین انتظارم اینست که امروز دولت یونان بگوید این اقداماتی است که در دست اجرا دارند. برای مثال وقتی در یونان یک حزب سیاسی می گوید “باید از پولدارها مالیت گرفت“، اینکار را انجام دهند، این خواستن یونانی هاست. نمی گویم که موافق برنامه یک حزب سیاسی در راس قدرت یونان هستم، ولی اگر برنامه ای دارند باید آنرا اجرا کنند.

یورونیوز: در بریتانیا، دیوید کامرون که در انتخابات سراسری پیروز شده وعده همه پرسی برای خروج از اتحادیه اروپا را داده است. آیا در این ماجرا یک بلوف سیاسی را می بینید؟

دیدیه رایندرس: همیشه خطرناک است برای اینکه هنگامیکه یک نظرسنجی همگانی یا همه پرسی برگزار می کنیم هرگز دقیقا نمی دانیم که نظر مردم چیست. این یک پرسش واقعی ایجاد می کند. پرسشی که کشورهای عضو اتحادیه نیز باید از خود بپرسند. میزان توانایی هایی که در اروپا باید سازمان دهی شوند چیست؟ آیا یک مسئله باید در حد یک منطقه، یک حوزه شهرداری، ناحیه یا در سطح اروپا سازماندهی شود. آقای کامرون باید بپذیرد که برخی توانایی ها باید بیشتر و بیشتر اروپایی شوند. در این زمینه به مسائل دفاعی و امنیتی می اندیشم. ولی در کل موافقم که برخی موارد می توانند در حد ملی، ناحیه ای یا منطقه ای در نظر گرفته شوند.

یورنیوز: به آقای کامرون چه امتیازهایی میشود داد؟ خط قرمز چیست؟

دیدیه رایندرس: خط قرمز اینست که نباید اساسا گزینشی کار کرد. اینکه هر کشوری برای خودش تصمیم بگیرد. باید روش گروهی را حفظ کنیم و تصمیمات باید در سطح اروپا باشد.

یورونیوز: پس از حمله به مجله شارلی ابدو در فرانسه، اروپا زیر تهدید تروریسم است. شما در ردیف نخست مذاکرات حول موضوع همکاری ضد تروریستی هستید؟ آیا پیشرفتهایی حاصل شده است؟

آگهی

دیدیه رایندرس: در کشورهای مختلف شاهد اقدامات سریع حفاظتی هستیم. اقدام دیگر تبادل اطلاعات است. اینگونه است که به بهترین نحو می توان با تروریسم مبارزه کرد و رد پای مخصوصا تروریست های خارجی را پیگیری کرد.

یورونیوز: این چیزی است که میخواستم از شما بپرسم، اطلاعات در توانایی های اتحادیه اروپا پیش بینی نشده است.

دیدیه رایندرس: نه، ژیل دو کرکوف که مسئول بلژیکی هماهنگی مبارزه با تروریسم است اغلب از این موضوع گلایه دارد. برای مثال هماهنگی میان سرویس های اطلاعاتی وجود ندارد.

یورونیوز: پس می تواند موثر باشد؟

دیدیه رایندرس: در حال پیشرفت است. احتمالا در لیون از اینترپل دیدن خواهم کرد. برای تبادل اطلاعات در پلیس، بویژه از طریق اینترپل صورت می گیرد. و این موثر است. این اولویت ما در سراسر جهان است. هر بار برای پیشرفت تبادل اطلاعات تلاش می کنم. درباره داده های مربوط به مسافران پروازهای هوایی، متعجب شدم وقتی به ما می گویند این حفاظت از زندگی خصوصی افراد است در حالیکه نام، نام خانوادگی، ملیت و مقصد هر مسافر داده های ساده ایی هستند. وقتی حادثه ای پیش می اید، مثلا ماجرای پرواز جرمن وینگز بارسلون- دوسلدورف، در دقایق نخست حادثه با من به عنوان وزیر تماس می گرفتند تا بدانند ایا مسافری بلژیکی در پرواز بوده. چگونه می خواهید که من این را بدانم اگر که این بانک اطلاعاتی را نداشته باشیم؟ هنگامیکه حادثه ای پیش می آید همه انتظار دارند که ما همه داده ها را برای مبارزه با تروریسم داشته باشیم. این بی معنی است.

آگهی

یورونیوز: حادثه های مربوط به پناهجویان هر روز افکار عمومی را متاثر می کند. ایده سهیم کردن کشورها در پذیرش پناهجویان آیا تنها یک ایده زیباست؟

دیدیه رایندرس: باید همبستگی بیشتری در اروپا در زمینه پناهندگی داشته باشیم. وقتی افراد در کشورهایشان شکنجه می شوند باید به حق پناهندگی احترام بگذاریم و پذیرایشان باشیم. درباره مهاجرت اقتصادی، افرادی که کشورشان را به دلایل فقر ترک می کنند، باید به فکر چاره ای در کشور مبدائ شان بود. باید ببه پیشرفتشان کمک کرد.

یورونیوز: سالهاست که اینرا می گویند.

دیدیه رایندرس: سالهاست ولی شاید به اندازه کافی کار نمی شود. باید به مردممان در دوران بحران بفهمانیم که که اگر اینکار را از روی سخاوتمندی انجام نمیدهیم، بخاطر مصالحمان باید اینکار را بکنیم. به نفع ماست که افراد بخاطر بدبختی خواهان آمدن به اینجا نباشند. سپس باید علیه قاچاقچیان نیز مبارزه کرد. این تصمیم ماست. در حال حاضر قاچاق جان انسان انجام می شود. شاهد ان در دریای مدیترانه هستیم. باید با هماهنگی و روی یک سلسله موارد کار کرد. نمی خواهم در مورد سهم هر کشور صحبت کنم ولی دست کم باید یک تلاش عمومی باشد. اینکه هر کشوری بخشی از پناهجویان را پذیرا باشد. اگر نمی توانیم که این افراد را بپذیریم و یا این پناهجویان نمی خواهند به دیگر کشورها بروند می توان بار این مسئولیت را تقسیم کرد. در اینجا به هزینه های مالی می اندیشم که پذیرفتن آن نشاندهنده مشارکت در این امر است.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

استعفای مدیر فرانسوی به دلیل تهدید به مرگ پس از تذکر حجاب؛ دولت از دانش‌آموز محجبه شکایت می‌کند

انتقال مهاجران برای «پاکسازی» پاریس در آستانه المپیک خشم شهرداران فرانسه را برانگیخت

بالاترین سطح هشدار امنیتی در فرانسه؛ ماکرون: داعش خراسان بارها تلاش کرده به خاک ما حمله کند