پیامدهای حذف بنزین سهمیه ای در گفتگو با جمشید اسدی

پیامدهای حذف بنزین سهمیه ای در گفتگو با جمشید اسدی
Copyright 
نگارش از Euronews
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button
آگهی

اعلام تک نرخی شدن بنزین از سوی دولت ایران و حذف سهمیه بنزین یارانه ای برای خودروهای شخصی، چه تاثیری بر اقتصاد کشور و بر زندگی مردم خواهد داشت؟

برخی از مخاطبان یورونیوز بر این نظرند که این کار در درازمدت به سود اقتصاد و مردم است و جلوی قاچاق بنزین و سوءاستفاده ها گرفته می شود، البته به شرط این که درآمد حاصل از این کار صرف کارآفرینی و عمران و آبادی کشور بشود. برخی دیگر بر این نظرند که در ساختار اقتصادی نامتوازن و متکی بر درآمد نفت در ایران و با توجه به عدم کنترل دولت بر نرخ کالاها، این کار موجب افزایش قیمت کالاها وخدمات و به ویژه افزایش نرخ حمل و نقل خواهد شد. برخی نیز اساسا با افزایش بهای بنزین مخالفند و معتقدند در کشوری که تولید کننده نفت است، قیمت سوخت نباید مانند کشورهای وارد کننده نفت باشد.

نظرات مخاطبان و کاربران شبکه های اجتماعی را در برنامه “همراه با یورونیوز” با دکتر جمشید اسدی، کارشناس اقتصادی از پاریس در میان گذاشتیم.
مهمان این هفته همراه با یورونیوز اعلام کرد که حذف سهمیه بندی بنزین بدون شک پیامدهای منفی برای اقتصاد کشورمان دارد.

او درباره دلایل این پیامدهای منفی تاکید کرد: «ابتدا باید اقتصاد، «بازار بنیاد» و رقابتی شود بعد می توان یارانه ها را حذف کرد.»

اسدی با تشریح اقتصاد رقابتی گفت: در اقتصاد رقابتی و «بازار بنیاد» به خاطر رقابت، قیمت ها پایین و از سوی دیگر کیفیت کالا بالا می رود. تا زمانیکه اقتصاد «بازار بنیاد» شکل نگرفته و اقتصاد در دستان رانت خواران است برداشتن یارانه تنها یک سنگینی بار بر دوش دستمزدبگیران به همراه دارد.

این کارشناس مسائل اقتصادی خود را هوادار برداشتن یارانه ها عنوان کرد اما در عین حال گفت: «در زمانی برداشتن یارانه مناسب است که نفت انحصاری نباشد و در اختیار همه قرار گیرد.»

وی معتقد است که تغییر قیمت نفت و بنزین تقریبا بر قیمت کالاهای دیگر هم تاثیرگذار است و دستگاه های حکومتی نمی توانند قیمت ها را کنترل کنند.

او درباره این موضوع که احتمال حذف نشدن سهمیه یارانه تاکسی ها وجود دارد این سوال را مطرح کرد که اگر برداشتن یارانه ها درست است چرا یارانه تاکسی برداشته نمی شود؟ پس این کار نادرست که استثنا قائل می شوند و می گویند که در این شرایط یارانه سوخت تاکسی برداشته نشود.

در بخش دیگری از این گفت و گو که با مطرح کردن سوالات و نظرات کاربران شبکه های اجتماعی همراه بود، این سوال پرسیده شد که رقابتی شدن اقتصاد ایران از کجا باید شروع شود؟ آقای اسدی تاکید کرد: «در بلند مدت نمی توان اقتصاد را رقابتی کرد. اما اینکه رقابتی کردن اقتصاد در ایران انجام شدنی است باید بگویم در لهستان و مجارستان این اتفاق افتاد حتی در ویتنام هم اقتصاد رقابتی شد. بنابراین شدنی است.»

وی در عین حال در مورد رقابتی شدن اقتصاد در ایران گفت: «اینکه در ایران آیا چنین اتفاقی می تواند رخ دهد بیشتر از اینکه بحث اقتصادی باشد یک بحث سیاسی است که آیا می توانند اقتصاد را از دست رانت خواران بیرون بیاورند.»

وی در تحلیل اقدام اخیر دولت برای حذف سهمیه بندی بنزین گفت: «این دولت، دولتی است که پول ندارد. دولتی است که تعهدات نظامی دارد که نمی تواند از آنها عقب نشینی کند. بنابراین ته مانده پولی که باقی می ماند را خرج کارهایی می کند که به نظر او به کیان نظام اسلامی ربط دارد و از مردمی که در کشور حضور دارند کم می گذارد.»

این کارشناس اقتصادی ساکن پاریس معتقد است که اگر رانت خواری از اقتصاد ایران حذف شود، دیگر نیازی نیست که آقای روحانی وعده و وعید دهد.

وی در پایان صحبت هایش تاکید کرد: «مزاحم کارآفرینان نشوند، امتیازها در دست آقازاده ها نباشد. جلوی این کارها گرفته شود و بازار کشور در اختیار جامعه مدنی گذاشته شود. کارآفرینان خود می دانند چه کاری انجام دهند.»

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

فایننشال‌تایمز: صادرات نفت ایران به بالاترین میزان در ۶ سال گذشته رسید

آمریکا و بریتانیا تحریم‌های جدیدی را علیه برنامه پهپادی جمهوری اسلامی ایران وضع کردند

پایگاه‌های نظامی در دل کوه تا پالایشگاه‌ها؛ اسرائیل کدام هدف را برای ضربه به ایران انتخاب می‌کند؟