آیا معامله گران طلا با خیالی آسوده به بازار قدم خواهند گذاشت؟

آیا معامله گران طلا با خیالی آسوده به بازار قدم خواهند گذاشت؟
نگارش از Euronews
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

در این برنامه مجله بازرگانی خاورمیانه ورود بازار طلا به عصر جدید دیجیتال را بررسی و در بخش نگاه گذرا اظهارات اخیر وزیر نفت کویت در مورد نزول قیمت

آگهی

در این برنامه مجله بازرگانی خاورمیانه ورود بازار طلا به عصر جدید دیجیتال را بررسی و در بخش نگاه گذرا اظهارات اخیر وزیر نفت کویت در مورد نزول قیمت طلای سیاه را مرور می کنیم.

سامانه قیمتگذاری طلا بالاخره قدم به دنیای دیجیتال گذاشت و به بازار سایر فلزات گرانبها در قرن ۲۱ پیوست. در سامانه الکترونیک جدید تعیین قیمت روزانه طلا، دیگر امکان دستکاری در قیمت این فلز بسیار کم است و بانکها دیگر نمی توانند قیمت مبادلات آن را به نفع خودشان تغییر دهند.

در این سیستم که از سال گذشته برای فلزات گرانبهایی مانند نقره و پلاتونیم اجرا می شود، قیمت طلا باید توسط عرضه و تقاضای بازار تعیین شود. اخیرا بانک “یو بی اس” سوییس و گولدمن ساکس هم به فهرست نهادهای تعیین کننده قیمت روزانه طلا پیوسته اند.

از حدود یک قرن پیش تاکنون تعیین روزانه قیمت هر اونس طلا در بازارهای مالی، توسط چهار بانک جهانی “ بارکلیز“، “اچ اس بی سی“، “سوسیته ژنرال” و “اسکاتیا بانک” صورت می گرفت.

طبق شیوه سنتی اعلام قیمت روزانه طلا، نمایندگان این نهادها باید پس از گفتگوی تلفنی قیمت این فلز گرانبها را دو بار در روز اعلام می کردند. دستکاری قیمت طلا توسط چند غول بانکی، انتقادهای زیادی را از عدم شفافیت سامانه قیمتگذاری طلا بدنبال داشته است.

برای بررسی بیشتر سامانه جدید تعیین قیمت طلا با نورالدین الحموری، کارشناس بازارهای مالی از ابوظبی گفتگو می کنیم.

یورونیوز: آیا در سیستم جدید امکان دستکاری قیمت طلا کمتر است؟

نورالیدن الحموری: «امیدواریم که اینطور باشد. بانکهای عمده جهانی نه تنها در مورد قیمت طلا، بلکه درباره تعیین قیمت کالاهای دیگر در بازار با رسوایی های زیادی روبرو بودند. اما بانکهایی که امروز می گویند که قیمت هر اونس طلا به ۱۰۰۰ دلار می رسد، همان بانکهایی هستند که پیشتر قیمت هر اونس از این فلز گرانبها را ۲۰۰۰ دلار تخمین می زدند. با این وجود، بنا بر آخرین گزارشهای شورای جهانی طلا، این بانکها بزرگترین خریداران طلا هم هستند. به هر روی، شیوه جدید قیمتگذاری، بیشتر مورد اعتماد بازار است، زیرا در این روندِ تعیین قیمت، شفافیت وجود دارد و در آینده هم شاهد آن خواهیم بود.»

یورونیوز: گفته می شود بانکهای چین در این سامانه قیمت گذاری نقش کلیدی خواهد داشت؟

نورالدین الحموری: «از زمان بحران اقتصادی تا به امروز، چین مقادیر زیادی طلا خریداری کرده و طی چند ماه گذشته یکی از بزرگترین خریداران و مصرف کنندگان طلا در سطح جهان بوده است. در واقع اگر این کشور در روند قیمتگذاری نقش داشته باشد، امکان دستکاری قیمتها کمتر خواهد بود. هرچه تعداد نهادهایی که در روند قیمتگذاری طلا نقش دارند، بیشتر باشد، احتمال تخلف کمتر است، زیرا مانند گذشته نیست که تنها چند بانک در تعیین روزانه قیمت طلا دست داشته باشند.»

نگرانی وزیر نفت کویت از نزول قیمت طلای سیاهعلی العمیر، وزیر نفت کویت هفته پیش نسبت به کاهش قیمت نفت ابراز نگرانی کرد. وی گفت که نزول قیمت طلای سیاه بر بودجه کشور تاثیر می گذارد. آقای العمیر از سوی دیگر بر این نکته تاکید کرد که سازمان کشورهای صادر کنند نفت (اوپک) مجبور است سقف کنونی تولید نفت را حفظ کند.

العمیر اولین وزیر نفت کشورهای خلیج فارس است که درباره تاثیر سقوط قیمت نفت بر بودجه کشورش بطور رسمی اظهار نظر کرده است.

کویت بودجه ای نفت محور دارد؛ ۹۶ درصد از بودجه این کشور بر اساس درآمدهای نفتی تامین می شود از این رو سقوط قیمت نفت، کویت را بر آن داشت تا برای جبران کسری قیمت نفت در بودجه خود، برای سال مالی آینده بودجه ای ریاضتی تصویب کند.

یورونیوز: وزیر نفت کویت از سقوط قیمت نفت ابراز نگرانی کرده است در عین حال افزوده که اوپک چاره ای جز ثابت نگه داشتن سقف تولید نفت ندارد. چه چیز مانع از واکنش اوپک می شود؟

نورالدین الحموری: «به نظرم عوامل سیاسی بیشتر از عوامل اقتصادی نقش دارند. کشورهای عضو اوپک تا به حال نتوانسته اند راه حلی بیابند. مسئله این است که هر کدام از این کشورها تا چه میزان تولید نفت را کاهش می دهند و اگر کشورها در کاهش تولید نفت به توافق برسند، سهم هر کشور چقدر است. مشخص است که تا به امروز این کشورها راه حلی نیافته اند. شاید اظهارات وزیر نفت کویت نشانی از این باشد که در نشست بعدی اوپک در ماه ژوئن هم توافقی حاصل نشود. بعلاوه، اتفاق اخیر دیگری که بازارهای نفتی را با چالش جدیدی مواجه کرده این است که ایران وعده داده که پس از لغو تحریمهای علیه این کشور تولید و صادرات نفت را تا یک میلیون بشکه افزایش خواهد داد. در این صورت قیمت نفت همچنان پایین می ماند.»

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

نگاهی به رویدادهای اقتصادی مهم در سال ۲۰۱۵ و چشم انداز بازارها برای سال آینده

وضعیت آشفته بازارهای سهام و نفت در آستانه نشست بانک مرکزی آمریکا

گمانه زنی درمورد قیمت نفت پس از نشست اوپک