سقوط ارزش روبل، بازار کساد گردشگری در فنلاند

سقوط ارزش روبل، بازار کساد گردشگری در فنلاند
نگارش از Euronews
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

بحران روبل گردشگران روسی را از فنلاند دور نگه داشته است. از زمان کاهش ارزش پول روسیه در مقابل یورو، از آن همه گردشگری که به دنبال خریدهای خوب و ارزان در شرق فنلاند بودند، خبری نیست.

بحران روبل گردشگران روسی را از فنلاند دور نگه داشته است. از آن همه گردشگر روسی که به دنبال خریدهای خوب و ارزان بودند، در شرق فنلاند خبری نیست.

روزانه هزاران توریست روس از شهر مرزی لاپنرتا در جنوب شرق فنلاند عبور می کنند. پس از پایان جنگ سرد، در این منطقه فنلاند و در لاپنرتا، درصنعت گردشگری سرمایه گذاری شد. هدف، جذب گردشگر روس از سن پترزبورگ به فنلاند بود، اما از زمان تحریمهای روسیه و افت ارزش روبل، صنعت گردشگری دیگر رونقی در این محل ندارد.

پتریکا رومانیایی تبار است و سالهاست که در فنلاند زندگی می کند. تابستانها به کارهای ساختمانی مشغول است و زمستانها با پرورش گوزن شمالی برای هدایت سورتمه، اموراتش می گذرد. وی گوید که تعداد مشتریانش در دسامبر سال گذشته، نسبتی به سال ۲۰۱۳ نصف شده بودند. این روزها وی از ساعتها انتظار بالاخره موفق شده یک گروه گردشگر روس را برای سورتمه سواری با گوزن پیدا کند.

تی مو ایرتامو، مدیر بازاریابی تور گردشگری “ وایلدز تور” Wild Tours and Safari در لاپنرتا می گوید: «یک سال پیش توریستها برای سورتمه سواری اینجا صف می کشیدند، اما اکنون تعدادشان خیلی کم است.»

الکسی، یک گردشگر روس که از سن پترزبورگ به لاپنرتا آمده می گوید: «البته تعداد گردشگران کم شده است. سیاستهای روسیه باعث شده است طبقه متوسط مانند ما، عملا هیچ امکانی برای سفر به اروپا نداشته باشند. سیاستهای روسیه نوعی مانع اقتصادی برای ما به وجود آورده است.»

والیما بزرگترین ایستگاه مرزی منطقه است. در اینجا هم خبری از صفهای طولانی گردشگران روسی نیست. توریستهای روس می گویند که در روسیه به روبل حقوق می گیرند و در فنلاند باید یورو خرج کنند، اما با پایین آمدن ارزش روبل، همه از پس هزینه های سفر بر نمی آیند.

تاتیانا، یک گردشگر روس است که از سن پترزبورگ به اینجا آمده است و از گرانی می گوید: « مردم به اینجا می آمدند تا غذا و ماهی و چای و شکلات و قهوه بخرند. اما حالا قیمتها نسبت به قبل برای ما دو برابر شده است. به همین دلیل شمار کمتری به اینجا می آیند.»

آناتولی هم یک توریست دیگر است و می گوید: «بحران، در روابط بین المللی مشکل بوجود آورده است تحریمها، داد و ستدها را کمتر کرده و به دلیل ارزش پایین روبل، همه چیز خیلی گرانتر شده است.»

سال گذشته حدود سه میلیون نفر از ایستگاه مرزی والیما عبور کردند. در حال حاضر در این محل عملیات توسعه انجام می شود و پس از اتمام کار والیما می تواند هر سال تقریباً هفت میلیون گردشگر را بپذیرد.

آیا این هزینه ها، بیش از اندازه و به هدر دادن پول مالیات دهند ه های اروپایی نیست ؟ تیمو ماکلا، رئیس ایستگاه مرزی پاسخ منفی می دهد. او معتقد است این وضعیت بحرانی گذراست. وی می افزاید: «مشابه این شرایط قبلا هم بارها در منطقه مرزی والیما پیش آمده بود. مثلا در سال ۱۹۹۹ و در سال ۲۰۱۰. اما بعد از اتمام دوران بحران، مردم سفرهایشان را از سر می گیرند.»

جمعیت لاپنرتا ۷۰ هزار نفر است. طی دهه گذشته این شهر خود را با سبک و آداب و فرهنگ روسی تطبیق داده است: خط سیریلیک و پس دادن مالیات فروش (مالیات افزوده بر ارزش کالا) مشتریان روس را به بوتیکهای لوکس می کشاند.

اولگا وسترینن، صاحب یکی از این فروشگاههای کالاهای تجملی می گوید: « دو سال پیش، شرایط با ثباتی داشتیم. عالی بود. عموما مشتری روس زیاد داریم. اما از وقتی شرایط اقتصادی تغییر کرد، بحران اوکراین پیش آمد و بدنبال آن نرخ تبدیل [ روبل به یورو] هم عوض شد، دیگرمشتریهای روسی دیگر اینجا نمی آیند.»

ساری موستاپا، مدیر مرکز خرید “گالریا” هم می گوید که عصر طلایی به سر آمده است: «برخی از فروشگاهها بسته شده اند. قبل از بحران روبل، ۵۰ الی ۶۰ درصد مشتران روس بودند، و الآن فقط ۲۰ درصد آنها روس هستند.»

با این وجود، مراکز خرید همچنان در لاپنرتا درحال ساخت هستند و به نظر می رسد این روند توقف پذیر نیست. در حال حاضر یک مرکز خرید با بودجه ۱۰۰ میلیون یورویی در حال ساخت است.

از نظر کیمو جاروا، شهردار سال ۲۰۱۳ سالی به یاد ماندنی است، سالی رکورد شکن که گردشگران روس حدود ۳۰۰ میلیون یورو در اینجا خرج کردند. اما اکنون که ارزش روبل روسیه پایین آمده، میزان بیکاری در لاپنرتا از ۱۲ در صد به ۱۴ درصد رسیده است. با این حال، شهردار نسبت به آینده ای روشن خوشبین است. وی می گوید: «تا سال ۲۰۲۵، تعدا بازدیدکنندگان روس و میزان درآمدی که از گردشگری روسها عاید ما می شود، ۴ برابر خواهد شد. هنوز هم در روسیه پتانسیل بالایی وجود دارد.»

فنلاند، حدود ۱۳۰۰ کیلومتر با روسیه مرز مشترک دارد. دو کشور همچنین با یکدیگر قرنها مناقشات ارضی داشتند. با این حال، حتی طی دوران جنگ سرد هم فنلاند و روسیه بر سر استفاده از کانال سایما با هم به توافق رسیده بودند. این کانال آبهای دریاچه سایما در داخل فنلاند را به شهر وایبورگ روسیه و دریای بالتیک متصل می کند.

در پایان جنگ جهانی دوم اتحاد جماهیر شوروی بخش جنوب شرقی فنلاند را ضمیمه خود کرد. ساکنان این ناحیه، ازجمله دهها هزار ساکنان بندر وایبورگ، مجبور به ترک خانه و مسکن خود شدند.

سابقه سکونت خانواده پکا پراستو در وایبورگ به قرنها قبل باز می گردد. او که امروز ساکن فنلاند است می گوید:«به عقیده من فنلاند باید قطعاً عضو ناتو شود. عضویت در ناتو، برای امنیت کشور اهمیت دارد. اگر روسیه بخواهد همان بازی قدیمی را تکرار کند، فنلاند با عضویت در ناتو بهتر می تواند از خود دفاع کند.»

حمایت فنلاندی ها از عضویت در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، روزبروز بیشتر می شود. در عین حال، هنوز اکثریت قاطعی که خواهان پیوستن به ناتو باشد به وجود نیامده است.

سوال این است که آیا انتخابات پیش رو، چشم انداز سیاسی را تغییر خواهد داد؟ پاسخ پرسش هنوز مشخص نیست. اما آنچه قطعی است این است که جو سیاسی در برخی بخشهای اروپا متلاطم تر می شود.

در هلسینکی با تیجا تیلیکاینن، مدیر انستیتوی فنلاندی روابط بین الملل درباره مسائل اقتصادی و روابط سیاسی فنلاند و روسیه گفتگو کرده ایم. برای دیدن این گفتگو( به زبان انگلیسی) بر روی لینک زیر کلیک کنید:

Teija Tiilikainen: Finland would benefit from NATO membership

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

کارگران نامرئی در مزارع اروپا؛ حقوق کم، استثمار و در معرض خطر سلامت

زغال‌سنگ، طلای سیاه یا بلای جان لهستان؟

مسیر بالکان غربی، دروازه جدید مرگ برای پناهجوها