تاثیر توقف برنامه خرید اوراق قرضه از سوی بانک مرکزی آمریکا بر بازارهای جهانی

تاثیر توقف برنامه خرید اوراق قرضه از سوی بانک مرکزی آمریکا بر بازارهای جهانی
نگارش از Euronews
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button
آگهی

در این برنامه «مجله بازرگانی خاورمیانه» قصد داریم پیامدهای پایان برنامه بانک مرکزی آمریکا برای خرید اوراق قرضه را بررسی کنیم.

قرار است بانک مرکزی آمریکا پایان دور سوم برنامه افزایش تدریجی پول درگردش با خرید اوراق بهادار را اعلام کند. بانک مرکزی آمریکا می خواهد چرخ های کمکی را از چرخ اقتصاد آمریکا بردارد تا این اقتصاد روی پاهای خودش حرکت کند.

بانک مرکزی آمریکا موسوم به «فدرال رزرو» معتقد است که رشد اقتصادی آنقدر به روال عادی خود بازگشته است که دیگر نیازی به این نوع محرکهای اقتصادی نیست.

پس از بحران مالی، بانک مرکزی آمریکا با سه دوره استفاده از این برنامه توانست هزینه های استقراض برای خریداران مسکن را پایین نگه داشته و شغل ایجاد کند. این برنامه شامل خرید ماهانه اوراق قرضه دولت در دراز مدت و اوراق مورد حمایت وامهای مسکن بود.

این برنامه در دور اول، در سال ۲۰۱۰، توانست جمعا بیش از ۱۰۰۰ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار به اقتصاد آمریکا تزریق کند. در پایان سری دوم این برنامه در ژوئن سال ۲۰۱۱، این رقم جمعا حدود ۶۰۰ میلیارد دلار بود و در پایان بخش سوم این برنامه در سپتامبر دو سال پیش، ماهانه ۸۵ میلیارد دلار اوراق قرضه خریداری شده بود.

از ژانویه گذشته، بانک مرکزی آمریکا خرید اوراق قرضه را کاهش داده و پیش بینی می شود تا پایان ماه جاری میلادی، یعنی زمان اتمام برنامه، معادل ۷۸۹ میلیارد دلار پول به اقتصاد آمریکا وارد شود.

عملیات این نهاد سبب تقویت بازارهای خاورمیانه، اروپا و آسیا شد. البته در پایان دوره اول و دوم این برنامه بازارهای مالی با افت روبرو شد و سرمایه گذاران در اروپا و خاورمیانه نگرانند که این اتفاق دوباره رخ دهد.

از سوی دیگر اگر رشد اقتصادی در آمریکا ادامه داشته باشد و بازارهای مالی دچار تغییر نشوند، سیاستگذاران بانک مرکزی آمریکا نرخ بهره این نهاد را احیانا سال آینده بالا خواهند برد.

برای اینکه بیشتر در مورد عواقبِ توقف این برنامه بدانیم با نور الدین الحموری، کارشناس بازارهای مالی گفتگو کرده ایم.

یورونیوز: به نظر شما آیا اوضاع اقتصادی آمریکا آنقدر بهبود یافته است که بتواند بدون عملیات بانک مرکزی آمریکا پیش رود؟ بازارهای آسیا و اروپا چطور؟

نورالدین الحموری:
«بهبودهایی در وضعیت اقتصادی آمریکا حاصل شده است. اما نمی توان گفت آنطور که همه امید دارند بهبود کاملی صورت گرفته باشد. کندی روند رشد در اقتصاد باقی مانده و تاکنون هیچ استراتژی مشخصی برای توقف این روند وجود ندارد. علاوه بر این، کاهش روند رشد اقتصادی در اروپا و در آسیا مسئله ای است که باید در نظر گرفته شود، زیرا بعید است که اقتصاد آمریکا به رشد خود ادامه دهد.»

یورونیوز: بازارهای خاورمیانه از این اقدام بانک مرکزی آمریکا سود برده اند. آیا توقف برنامه خرید اوراق قرضه این بانک، رشد اقتصادی را متوقف خواهد کرد؟

نورالدین الحموری:
«این مسئله تنها شامل بازارهای خاور میانه نمی شود، بلکه بازارهای جهانی و بخصوص قدرتهای نو ظهور اقتصادی را در بر می گیرد. بعنوان مثال بازار بورس دبی یکی از بهترین بازارها در سطح جهانی بود. با اینحال اواخر سال جاری شاهد افت در این بازار خواهیم بود. این بازارها نسبت به هر اتفاقی واکنش نشان می دهند. اما بازارهای خاورمیانه می توانند از آنچه در اروپا رخ می دهد، سود ببرند. فراموش نکنیم که بازارهای اروپا درهای خود را به روی سرمایه گذاران خارجی گشوده است. در نتیجه با پایان عملیات خرید اوراق قرضه دولتی از سوی بانک مرکزی آمریکا، ممکن است دوباره شاهد افت رشد اقتصادی باشیم. اگر افت جهانی اقتصاد ادامه یابد، بازاهای جهانی از جمله بازارهای خاورمیانه هم درگیر همین حرکت نزولی خواهد شد.»

یورونیوز: ممکن است مرحله بعدی عملیات بانک مرکزی آمریکا افزایش نرخ بهره های بانکی باشد. در اینصورت چه رخ میدهد؟

نورالدین الحموری:
«بازاهای جهانی این تصمیم را پیش بینی کرده اند. کارگزاران بازارهای مالی مطمئن نیستند که بانک مرکزی آمریکا قادر باشد نرخ بهره خود را بالا ببرد. نرخ استقراض دولتی ایالات متحده با سر رسید ده ساله، علیرغم بحثها پیرامون افزایش نرخ بهره، پایین می ماند. خصوصا بازار مسکن از این تغییر و تحولات استقبال نمی کند.»

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

نگاهی به رویدادهای اقتصادی مهم در سال ۲۰۱۵ و چشم انداز بازارها برای سال آینده

وضعیت آشفته بازارهای سهام و نفت در آستانه نشست بانک مرکزی آمریکا

گمانه زنی درمورد قیمت نفت پس از نشست اوپک