داعش، تروریسم و تغییرات جوی در گفتگو با دبیرکل سازمان ملل متحد

داعش، تروریسم و تغییرات جوی در گفتگو با دبیرکل سازمان ملل متحد
نگارش از Euronews
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

بسیاری از بحران های جهانی مانند جنگ، تروریسم، بیماری و تغییرات آب و هوایی وضعیت نگران کننده ای در جهان ایجاد کرده اند.

رهبران جهان در نیویورک در اجلاس تغییرات جوّی و مجمع عمومی سازمان ملل متحد حضور دارند و موضوعات گوناگونی در دستور کار آنها قرار دارد. برخی ازاین موضوعات را در برنامه گفتگوی جهانی با بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد در میان گذاشته ایم.

یورونیوز: از حضورتان در این برنامه متشکرم.

بان کی مون: «بسیار خوشحالم از ملاقات با شما و بحث درباره مسائلی که مطرح کردید.»

یورونیوز: در حال حاضر به نظر می رسد جهان جای ترسناکی است، ماموریت اصلی سازمان ملل حفظ صلح و امنیت است، آیا حس نمی کنید که همه چیز بیش از پیش در حال از کنترل خارج شدن است؟

  • بان کی مون در نیمه راه دومین دور ریاستش بعنوان دبیر کل سازمان ملل متحد است.
  • گرمایش جهانی موضوعی کلیدی برای بان کی مون است که آنرا بعنوان «معضل عصر ما» توصیف می کند.
  • او در سال ۲۰۰۷ میلادی جانشین کوفی عنان شد. او هشتمین دبیر کل سازمان ملل است.
  • بان کی مون اهل کره جنوبی و دیپلماتی حرفه ای است.
  • او در ۱۳ ژوئن ۱۹۴۴ میلادی متولد شده است.

بان کی مون: «سازمان ملل متحد در خط مقدم مبارزه با همه این چالش ها از جمله داعش، تروریسم و شیوع ابولا در غرب آفریقاست. البته مسائل بسیار زیاد دیگری در سودان جنوبی، جمهوری آفریقای مرکزی، لیبی و سومالی وجود دارد. به نظر می رسد که ما در جهانی با بحران های متعدد زندگی می کنیم اما تا وقتی جهان متحد باشد می توانیم این بحران ها را اداره کنیم. بسیار خوب و دلگرم کننده است که بسیاری از رهبران جهان برای حضور در مجمع عمومی به سازمان ملل می آیند. الان زمان مناسبی است که آنها قدرت رهبری شان را نشان دهند. وحدت اهداف واقعا مسئله مهمی است.»

یورونیوز: ما از مخاطبان جهانی و آنلاین مان خواسته ایم که در این گفتگو شرکت کنند و صدها سوال به دستمان رسیده است. دومینیک گورا پرسیده: آیا شما علائمی از وجود یک خطر بزرگ را مشاهده می کنید؟

بان کی مون: «مجمع عمومی امسال سه بحران عمده را در دستور کار خود دارد: اول تروریست های داعش که تهدیدی برای کل بشریت است. ما باید همراه با هم و با اتحادی قوی و گسترده و همبستگی، با آن روبرو شویم. دوم: تغییرات آب و هوایی که معضل مهم دوران ماست و باید افزایش گرمایش جهانی به کمتر از دو درجه سانتیگراد برسد. اگر ما اکنون اقدام نکنیم باید بهای خیلی خیلی سنگین تری برای آن بپردازیم و مسئله سوم شیوع ابولا درغرب آفریقاست. اینها سه تا از مهمترین و جدی ترین بحران هایی است که به اقدام فوری و بسیج گسترده منابع و اراده سیاسی نیاز دارد و بهمین دلیل ما امروز در اینجا گرد هم آمده ایم.»

یورونیوز: باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا گفته است که می خواهد از مجمع عمومی برای کسب حمایت بیشتر برای جنگ با داعش استفاده کند. او گفته است که می خواهد قدرت این گروه را کاهش داده و در نهاید آنها را نابود کند. فکر می کنید از بین بردن گروهی مانند داعش ممکن است؟

بان کی مون: «ما باید بطور هماهنگ و با پشتیبانی همه جانبه و همبستگی، با این نوع تروریسم مقابله کنیم بنابراین نیازمند بسیج تمام منابع مان هستیم. من از رئیس جمهوری اوباما، رهبران اروپای غربی همانند فرانسه، بریتانیا و استرالیا که واقعا در این مورد کمک می کنند و کشورهای بسیار دیگری که مایل به مشارکت هستند، قدردانی می کنم. در غیر اینصورت این هراس وجود داشت که این نوع تروریسم در سراسر جهان گسترش یابد.»

یورونیوز: آیا شما آماده مذاکره با داعش هستید؟

بان کی مون: «در حال حاضر ما شاهد توحشی غم انگیز و غیر قابل قبول هستیم، رفتاری باور نکردنی مانند بی رحمی شدید و گردن زدن انسان ها. بنابراین باید ابتدا به این مسئله بپردازیم. ما باید اراده قوی جامعه بین المللی را نشان دهیم و بگوییم که هرگز این عناصر تروریستی را تحمل نخواهیم کرد.»

یورونیوز: استراتژی مواجهه با گروههایی همانند داعش بسیار پیچیده است. آیا شما احساس خوشایندی دارید هنگامی که می بینید ائتلاف نظامی در عراق برای مواجهه به این گروه، بدون پشتوانه سازمان ملل متحد شکل گرفته است؟

بان کی مون: «اقدامات نظامی، همه اقدامات مورد نیاز نیستند. اگر شما به تراژدی و بحران چهار ساله سوریه توجه کنید می بینید که تراژدی سوریه فضای مناسبی برای پرورش تروریسم فراهم کرده تا در آنجا ریشه بگیرد. شرایط بسیار خطرناک است و ما از رهبران کشورهای جهان انتظار داریم که به اراده مردمانشان و صدای آنها گوش کنند. اینکه مشکلاتشان چیست، نارضایتی ها و خواسته های مردمشان چیست؟»

یورونیوز: آیا شما از بمباران هوایی در عراق بوسیله آمریکا و فرانسه، حمایت می کنید؟

بان کی مون: «من از عملیات نظامی آمریکا در عراق که به درخواست دولت عراق انجام می شود حمایت کرده ام. البته می دانید که ما باید حمایت و پشتیبانی همه کشورهایی که توان و اراده لازم را در اینباره دارند با خود داشته باشیم بخاطر اینکه این تهدیدی مشترک برای تمام بشریت است.»

یورونیوز: درباره سوریه چطور؟ چگونه با سوریه مواجه می شوید؟ بخاطر اینکه استراتژی روشنی در آنجا دیده نمی شود. سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه گفته است که سوریه وایران متحدان طبیعی روسیه در مبارزه با تروریسم هستند، آیا شما با دیدگاه او موافقید؟

بان کی مون: «این دیدگاه امید بخش است. به این خاطر که اتفاق نظر در جامعه بین المللی برای مواجهه با این نوع تروریسم در حال افزایش است.»

یورونیوز: اما آیا باید به سوریه و ایران در این زمینه امکان مشارکت بیشتر داده شود؟

بان کی مون: «اعضای شورای امنیت بطور فعال در حال مشاوره و بحث درباره گزینه های مختلف هستند که چطور باید با این نوع تروریسم مواجه شوند و چطور می توان در سوریه دست به اقدام زد.»

یورونیوز: اما تصویب یک قطعنامه در شورای امنیت تقریبا غیر ممکن به نظر می رسد؟

بان کی مون: «شورای امنیت تحت رهبری رئیس جمهوری اوباما قصد مواجه با مسائلی چون جنگجویان خارجی و تروریسم را دارد. من امیدوارم شورای امنیت واقعا متحد عمل کند و راه حل مناسبی برای این موضوع پیدا کند.»

یورونیوز: فکر می کنید که بشار اسد رئیس جمهوری سوریه می تواند متحدی در مبارزه با گروه دولت اسلامی باشد؟

بان کی مون: «وضعیت فعلی نتیجه شرایط سوریه است. او باید هر چه در توان دارد برای مبارزه با تروریسم انجام دهد. بعد از آن، یک ائتلاف رو به رشد در جامعه بین المللی برای مقابله با این نوع تروریسم می تواند شکل بگیرد.»

یورونیوز: او می تواند بخشی از ائتلاف باشد؟

بان کی مون: «باید دید که چه گزینه هایی در دسترس ما خواهد بود.»

یورونیوز: به نظر می رسد از نظر اقدامات جنگی شاهد سقوط اخلاقی هستیم، همانطور که شما گفتید ما شاهد گردن زدن انسان هاییم. همچنین شاهدیم که کودکان بیش از پیش در عراق، سوریه و همچنین در درگیری های اخیر بین اسرائیل و فلسطینی ها که شما آنرا «رسوایی اخلاقی» نامیدید، هدف حمله قرار می گیرند. آیا واقعا پارامترهای جنگ تغییر کرده اند؟ آیا این چهره جنگ های مدرن امروزی است؟

بان کی مون: «رسوایی اخلاقی وجود دارد و از سوی دیگراعلامیه جهانی حقوق بشر را داریم. مسئله این نیست که که ما اصول و راهنماهای اخلاقی لازم را نداریم بلکه مسئله این است که مردم به آنها احترام نمی گذارند. بجز اتحاد کامل جامعه بین المللی، باید گفتگوهایی میان رهبران مذهبی و سیاسی و رهبران جامعه مدنی وجود داشته باشد بطوری که پیام خیلی روشنی از سوی همه مردم جهان فرستاده شود که آنها باید به این پیام ها گوش کنند.»

یورونیوز: اما ایدئولوژی موضوع خیلی قدرتمندی است. اگر به وضعیت سوریه و دولت اسلامی نگاه کنیم می بینیم که ایددئولوژی خیلی قدرتمند وجود دارد که باعث پیوستن جوانان به این گروهها شده است. آنها به این پیام ها گوش نمی دهند. چطور می خواهید با آنها مقابله کنید؟

بان کی مون: «من درباره این نوع از ایدئولوژی یا عقاید خاصی که باورهایی را به مردم دیکته می کند نگرانم، این وضعیت قطعا غیر قابل قبول است. ممکن است ما قادر به ریشه کن کردن یک شبه آنها نباشیم بخاطر همین با شرایط سختی روبرویم. ما انتظار داریم که رهبران جهان، رهبری و مدیریت فراگیرتری اعمال کنند، به صدای مردم گوش کنند و از ایجاد و گسترش تنش ها و نارضایتی ها جلوگیری کنند. آنچه بسیار مهم است و در پیام من همواره بسیار روشن و قدرتمند بیان شده این است که بدقت به صدای مردم گوش کنید. به دلیل اهمیت ندادن به این نکته است که ما شاهد بسیاری از تنش های داخلی در کشورها هستیم.»

یورونیوز: من به طور خلاصه به مناقشه اسرائیل و فلسطینی ها اشاره کردم. به نظر می رسد موضع دو طرف بیش از پیش قطبی شده است. آیا فکر می کنید تا پایان دسامبر۲۰۱۶ میلادی توافقنامه صلح درازمدت امکان پذیر باشد؟

بان کی مون: «امیدوارم که شاهد آتش بس درازمدت باشیم اما این آتش بس خیلی شکننده است. به همین دلیل ما بسختی کار می کنیم و با رهبران همه طرفهای درگیر صحبت می کنیم. آنها مسائل اساسی و ریشه ای اتفاقات اخیر را شناسایی کرده اند. اگر آنها به علت های ریشه ای نپردازند، آتش بس ممکن است موقت باشد و دوباره بخاطر خشونت دیگری از سر گرفته شود.»

یورونیوز: این اتفاق هر دو تا سه سال یکبار رخ می دهد؟

بان کی مون: «خیلی غم انگیز است و به همین خاطر من از رهبران هر دو طرف خواسته ام که کنار هم بنشینند و تمام مشکلات موجود را بررسی کنند. موضوع این است که چطور می توان برای سازش و برای رسیدن به چشم اندازی از آینده ای بهتر، انعطاف پذیر بود.»

یورونیوز: در اینباره خوشبین هستید؟

بان کی مون: «خوب، من همیشه با خوشبینی کار می کنم. بعنوان دبیر کل من باید همیشه حامل پیام امید و خوشبینی باشم. البته ما متعهد به بازسازی غزه هستیم.»

یورونیوز: اما بازسازی مشکل اصلی نیست.

بان کی مون: «اگر بازسازی بدون یک راه حل اساسی انجام شود همانطور که قبلا شاهد بوده ایم بی فایده خواهد بود. در سال ۲۰۰۹ میلادی یک سری درگیری های رخ داد و بعد از آن ما کار بازسازی را انجام دادیم که دوباره در سال ۲۰۱۲ تخریب شد و این اتفاق بطور مداوم تکرار شده است. به همین خاطر می گویم که ما نمی توانیم به این روال ادامه دهیم، بازسازی و بعد تخریب، ساختن و باز خراب کردن. این باید آخرین باری باشد که ما می سازیم، ما آماده بازسازی هستیم اما باید یک راه حل سیاسی یافت.»

یورونیوز: راه حل باید در سطح شورای امنیت سازمان ملل یافته شود و این می تواند برای شما بسیار دلسرد کننده باشد چرا که پنج کشور حق وتو دارند و آنها حق وتو را در جهت منافع خودشان بکار می برند. یکی از مخاطبین ما پرسیده: آیا سازمان ملل قدرتی در مواجه با حق وتوی این کشورها دارد؟

بان کی مون: «البته. سازمان ملل عمیقا در حال تلاش در این زمینه است. من و جان کری وزیر خارجه آمریکا و برخی کشورهای مهم دیگر مانند مصر و کشورهای دیگری که از این روند حمایت کردند، واقعا تلاش کردیم تا آتش بس اتفاق بیفتد. همه مسائل باید از طریق گفتگوی سیاسی حل و فصل شود.»

یورونیوز: باید خیلی خسته کننده باشد.

بان کی مون: «البته خسته کننده است اما این تلاش ها ما را دلگرم می کند وقتی بدانیم اعضای شورای امنیت بطور فعال درباره امکان تصویب قطعنامه ای در شورای امنیت در حال بحث و گفتگو هستند که در وهله نخست به بازسازی غزه کمک کند و همچنین با نظارت موثر بتوانند از فرایند آتش بس اطمینان حاصل کنند.»

یورونیوز: موضوعات زیادی برای گفتگو وجود دارد، پیش از آنکه به بحث تغییرات آب و هوایی بپردازیم، نگاهی کنیم به شرایط اوکراین. صلح موقتی در اوکراین برقرار است و من می خواهم بر کلمه «صلح موقت» تاکید کنم، آیا از وضعیت در آنجا راضی هستید؟

بان کی مون: «امیدوارم این آتش بس که مبتنی بر توافق مینسک است تا حد زیادی به کنترل وضعیت بینجامد. بااینکه ما شاهد خشونت های پراکنده ای بوده ایم این آتش بس به ارسال کمک های بشر دوستانه کمک می کند. سازمان ملل از ابتدا تلاش کرده به رهبران اوکراین و روسیه کمک کند که دور یک میز بنشینند. من امیدوارم که با هم ملاقات و گفتگو کنند و گفتگوها فراتر از صحبت های تلفنی باشد. من بطور مداوم آنها را تشویق به انجام این کار می کنم.»

یورونیوز: آیا از دست دادن کریمه بهای این صلح است؟ فکر می کنید اوکراین دوباره می تواند کریمه را پس بگیرد؟

بان کی مون: «من پیش از این موضع ام را بطور کاملا واضح بیان کرده ام. تمامیت ارضی و حاکمیت ملی کشورها باید طبق منشور سازمان ملل متحد کاملا محترم شمرده شود. من دوباره و با اصرار از رهبران اوکراین و روسیه می خواهم که روبروی هم بنشینند و صادقانه درباره این موضوع گفتگو کنند. صلح و امنیت در اوکراین و در منطقه به نظر من معنای بسیار وسیع تری از صلح و امنیت ملی و منطقه ای دارد. این صلح معنایی جهانی دارد، این مسئله می تواند امنیت سیاسی و همچنین اقتصاد جهانی را تحت تاثیر قرار دهد.»

یورونیوز: موضوع دیگری که می تواند اقتصاد جهانی را تحت تاثیر قرار دهد مسئله تغییرات آب وهوایی است که بسیار مورد علاقه شماست. شما این موضوع را معضل عصر ما نامیده اید. ما بکرات می شنویم که اکنون زمان پرداختن به این موضوع است، در اینباره یکی از مخاطبین ما پرسیده که آیا می توانیم روند تغییرات آب و هوایی را وارونه کنیم؟

بان کی مون: «اگر الان اقدام کنیم، می توانیم. این اجلاس تقریبا آخرین فرصت رهبران جهان، رهبران تجاری و جامعه مدنی است که خودشان را به اقدامی فوری متعهد کنند. اول از همه برای جلوگیری از افزایش گرمایش جهانی تا این افزایش به زیر دو درجه سانتیگراد برسد و کاهش تولید گازهای گلخانه ای متناسب با استاندارهای ما. و دیگری بسیج بازارها و بودجه مالی برای حمایت از فرایند انطباق و کاهش تولید این گازها در بسیاری از کشورهای توسعه یافته. همه باید برای دستیابی به این هدف حضور داشته و آماده باشند.»

یورونیوز: همه باید برای این هدف تلاش کنند و حضور تعداد زیادی از کشورها در این اجلاس، دستاورد بزرگی است اما شما باید از این که رهبران هند، چین و روسیه حضور ندارند، ناراحت شده باشید؟

بان کی مون: «من با رهبران چین و هند در این باره صحبت کرده ام. بخاطر تداخل برنامه های داخلی شان نتوانسته اند در اینجا حضور داشته باشند اما چین یک مقام بلند پایه را به این اجلاس فرستاده که فرد شماره سه در سلسله مراتب سیاسی چین است.»

یورونیوز: اما این به معنای ارسال پیام بدی است، اینطور نیست؟

بان کی مون: «نخست وزیر هند به نیویورک می آید، اگرچه او شخصا در اجلاس تغییرات آب و هوایی شرکت نخواهد کرد، او برای حضور در مجمع عمومی در روز ۲۷ سپتامبر به اینجا می آید اما من انتظار دارم که او تعهد دولت هند را برای دستیابی به اهداف بلندپروازانه بیشتری اعلام کند.»

یورونیوز: شاید بعضی اوقات خواسته اید سرتان را میان دست هایتان بگیرید و گریه کنید بخاطر اینکه چنین مبارزه و تلاشی کرده اید تا به اینجایی که هستید برسید اما به نظر می رسد هنوز موانع زیادی وجود دارد؟

بان کی مون: «البته موانع زیادی وجود دارد و زمان ما بسیار محدود است. من بیشتر رهبران جهان، بیش از ۱۲۵نخست وزیر، رئیس دولت و پادشاه، دهها وزیر خارجه و وزرای محیط زیست را تشویق به مشارکت کرده ام. این بزرگترین اجلاسی است که تاکنون برگزار شده. همچنین راهپیمایی برای تغییرات آب و هوایی در نیویورک و مانند اینها.»

یورونیوز: و حضور بی سابقه شما در آن راهپیمایی

بان کی مون: «پیوستن بی سابقه دبیر کل سازمان ملل به جمعیت بیش از صد هزار نفری مردم و ارسال یک پیام قدرتمند به جهان.»

یورونیوز: پیام شما چیست؟ پیامی که شما از میان خیابان های نیویورک دادید، چیست ؟

بان کی مون: «اکنون زمان عمل کردن است. اگر ما اکنون اقدام نکنیم باید بهای بیشتری بپردازیم. این جهان ماست و سیاره ما در حال سوختن است. بخاطر سعادت و کامیابی، باید این سیاره را برای نسل های آینده از نظر اجتماعی و اقتصادی با محیط زیست سازگار کنیم. این جهان ما و جهان نسل های آینده ماست. ما باید مسوولیت اخلاقی و سیاسی داشته باشیم.»

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

ایالات متحده و ژاپن خواستار پای کارآمدن «همه کشورها» برای ممنوعیت توسعه سلاح‌های هسته‌ای در فضا شدند

رئیس امور بشردوستانه اتحادیه اروپا: اسرائیل مدرکی برای حمایت از ادعاهایش علیه اونروا ارائه نکرده است

مردم غزه از قحطی و گرسنگی به خوراک دام روی آورده‌اند