ده سال پس از گروگانگیری بسلان، بازماندگان به دنبال جواب هستند

ده سال پس از گروگانگیری بسلان، بازماندگان به دنبال جواب هستند
نگارش از Euronews
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button
آگهی

نخستین روز ماه سپتامبر در تاریخ روسیه و شهر بسلان در اوستیای شمالی، یادآور واقعه ای دردناک است. در آنروز، صدها کودک بین هفت تا هجده سال که برای آغاز سال تحصیلی همراه با والدین خود پا به مدرسۀ شمارۀ یک بسلان گذاشتند، تصور نمی کردند که با بدترین کابوس زندگی خود مواجه شوند.

در آن واقعه، تعدادی زن و مرد مسلح با ورود به یک مدرسه، بیش از ۱۳۰۰ نفر از جمله دانش آموز و والدین آنها و معلم های این مدرسه را به گروگان گرفتند.

این گروگانگیری، در نهایت و پس از سه روز، با درگیری میان نیروهای نظامی روسیه و گروگانگیرها پایان یافت و ۳۴۴ قربانی برجای گذاشت.

گروگانگیرها که بنا به گفتۀ مقامات روسی، ۳۲ نفر متشکل از زنان و مردان استقلال طلب چچنی بودند، بمدت سه روز، گروگانهای خود را
در ورزشگاه مدرسه گردهم آوردند و طی این مدت، این گروگان ها که بیشتر آنها دانش آموزان بین هفت تا هجده سال بودند، حتی از خوردن آب آشامیدنی نیز محروم بودند.

این گروگانگیرها، با بمبگذاری در جای جای این مدرسه، ضمن تهدید مقامات روسیه و بویژه ولادیمیر پوتین که در آنهنگام نیز، رییس جمهوری روسیه بود، خواهان خاتمه دادن به جنگ دوم چچن و آزادی زندانیان استقلال طلب چچن بودند.

در ابتدا، دولت روسیه برای خاتمه دادن به این گروگانگیری، لئونید روشال، مذاکره کنندۀ اصلی واقعۀ گروگانگیری تئاتر مسکو را برای گفتگو با افراد مسلح به این مدرسه فرستاد اما مذاکرات رضایت بخش نبود.

در روز سوم از این گروگانگیری، نیروهای ویژۀ روسیه و پلیس به این مدرسه حمله کردند و سرانجام بعد از کشته شدن ۳۴۴ نفر این گروگان گیری خاتمه یافت. بسیاری از قربانیان در نتیجۀ اصابت گلوله یا آتش سوزی ناشی از انفجار بمب کشته شدند. ۱۸۶ نفر از قربانیان، کودکان کمتر از ۱۸ سال بودند.

پس از دهسال از این واقعه، سوال های زیادی در مورد نحوۀ عمل مقامات وقت روسیه و همچنین نیروهای امنیتی این کشور مطرح است. والدین کودکان قربانی با انتقاد از پلیس روسیه، نفوذ این تعداد افراد مسلح به این مدرسه را ناشی از ضعف پلیس، آنهم علیرغم وجود ایستگاههای بازرسی متعدد در حوالی این مدرسه می دانند.

والدین قربانیان این حادثه همچنین شکایتی را علیه دستگاه قضایی و وزارت دادگستری روسیه به دادگاه بین المللی حقوق بشر ارائه داده اند.

مخالفان ولادیمیر پوتین نیز با انتقاد از وی می گویند عملیات آزادسازی گروگان ها با عجله صورت گرفته و به دلیل تمایل دولت به خاتمه دادن هرچه سریع تر به این گروگانگیری، عملیات آزادسازی با موفقیت روبرو نبوده است.

آنا پولیتکوفسکایا، خبرنگار روسی که روز هفتم اکتبر ۲۰۰۶ به قتل رسید، یکی از خبرنگارانی بود که در جریان این گروگانگیری و روزهای بعد از آن، ضمن انتشار گزارش های متعددی در مورد این واقعه، از عملکرد ولادیمیر پوتین بشدت انتقاد می کرد.

رییس جمهوری روسیه در واکنش به این انتقادها، ضمن اعلام چند روز عزای عمومی، با انجام تحقیقاتی در سطح ملی و به صورت علنی مخالفت کرد و در مقابل، دستور به تشکیل یک کمیسیون پارلمانی برای بررسی این حادثه داد. این کمیسیون در گزارش خود، کوتاهی مقامات محلی را بعنوان عامل اصلی وقوع این حادثه عنوان کرده بود.

تنها گروگانگیر بازمانده از گروه مسلح ۳۲ نفره ای که به این مدرسه حمله کردند، به حبس ابد محکوم شده و در زندانی در روسیه بسر می برد.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

ادعای رئیس سرویس امنیتی روسیه: اوکراین، آمریکا و بریتانیا در حمله به سالن کنسرت در مسکو دست داشتند

حمله به سالن کنسرت مسکو؛ چهار متهم با صورت‌های زخمی در دادگاه حاضر شدند

چرا داعش به روسیه حمله کرد؟