بحران حضور پناهجویان سوری در ترکیه

بحران حضور پناهجویان سوری در ترکیه
نگارش از Euronews
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

حضور پناهجویان سوری، جنوب ترکیه را در آستانه بحران قرار داده و مقامات ترکیه توان مدیریت فوج پناهجویان راهی این کشور را ندارند.

در شهر مرزی غازی عینتاب، همه پناهجویان سوری از وضع مالی خوبی برخوردار نیستند و بسیاری از آنها در ساختمان های متروکه زندگی می کنند و یا در پارک ها می خوابند و از راه تکدی گری روزگار می گذرانند.

شهری کوچک و موج پناهجویان

آمار رسمی پناهجویان سوری در ترکیه از مرز یک میلیون و دویست هزار نفر گذر کرده است. برآورد می شود تنها در شهر غازی عینتاب، چهارصد هزار پناهجو حضور دارند. این شمار بر دوش شهری که تنها یک میلیون و هشتصد هزار نفر جمعیت دارد سنگینی می کند.

هجوم پناهجویان ظاهر شهر را نیز تغییر داده است. برخی از شهروندان بر بام خانه ها کانتینرهایی گذاشته اند که به پناهجویان اجاره می دهند. یافتن جایی برای اجازه کردن هر روز سخت تر از روز قبل می شود. عزت ایدوغان که چهل سال است در غازی عینتاب بنگاه معاملات ملکی دارد، وضعیت را چنین توضیح می دهد: «قیمت ملک چه برای اجاره و چه خرید، شدیدا بالا رفته و در حدود هفتاد درصد گران شده است. مددکاران اجتماعی و حتی مسئولان اعزامی به غازی عینتاب، وقتی به اینجا می آیند نمی توانند آپارتمانی برای اجاره پیدا کنند.»

مقامات محلی در مقابل تعداد زیاد پناهجویان غافلگیر شده و نمی تواند از پس برآورده کردن نیازهای اولیه تمام سوری ها برآیند. سازمان های داخلی و بین المللی در تکاپوی جبران کاستی ها هستند.

در شهر مدرسه ای خصوصی توسط سوری ها گشوده شده که همزمان مقطع پیش دبستانی و آموزش زبان انگلیسی را ارائه می دهد، اما تنها خانواده هایی که وضع مالی بهتری دارند کودکانشان را به این مدرسه می فرستند. در غازی عینتاب دو مدرسه دیگر نیز برای کودکان سوری دایر شده است.

اردوگاهها جوابگوی حجم پناهجویان نیست

تاکنون ۲۲ اردوگاه در ده شهر بر پا شده است. یکی از این اردوگاهها در نیزیپ، در نزدیکی غازی عینتاب برپا است و یازده هزار پناهجو در آن سکونت داده شده اند. اتحادیه اروپا و شرکایش هم به یاری مردم سوریه شتافته اند. روزانه ۲۵۰ پناهجوی سوری از نهادهای حقوق بشری اروپایی کمک دریافت می کنند. نیازهای اولیه از جمله تحصیل و خدمات پزشکی و بهداشتی مهیاست، ولی مهمتر از همه این است که ساکنان این اردوگاه از تنش های روزافزون مرکز شهر بدورند.

خشم ساکنان محلی

بحران پناهجویان کم کم به فاجعه ای انسانی بدل می شود. اردوگاهها برای پذیرش همه پناهجویان کافی نیستند، از این رو سوری ها در سراسر ترکیه پخش شده اند. اما شاید بحران بیش از هرجا در شهر مرزی غازی عینتاب احساس شود.

با بالا رفتن شمار سوری ها در منطقه، تنش نیز بالا می گیرد. محلی ها خشمگین شده اند و با استفاده از شبکه های اجتماعی، اعتراضاتی را برنامه ریزی می کنند. مقامات محلی کلیه تظاهرات بر ضد سوری ها را ممنوع کرده اند و می گویند چنین اقداماتی تنها نفرت را گسترش می دهد.

یک شهروند غازی عینتاب می گوید: «پناهجوها به خانه ما آمده اند و نمی روند و تازه، گاهی با تفنگ و چاقو به ما حمله هم می کنند. بسیاری از مردم محلی قربانی خشونت شده اند. آمار جرم و جنایاتی مثل سرقت و آزار جنسی شدیدا بالا رفته است. پول ما را می گیرند و جان ما را تهدید می کنند. جلوی چشم ما در خیابان مزاحم دخترانمان می شوند. این وضع تا کجا قرار است ادامه داشته باشد؟»

دیگری که موافق تداوم کمک به سوری هاست می گوید: «ما برای این فاجعه انسانی بسیار متاسفیم. نه فقط دولت، که مردم ترکیه هم باید به کمک رساندن به این ملت ادامه دهند. به نظر من دولت کار خودش را انجام می دهد. ما هستیم که باید با سوری ها بیشتر مدارا کنیم.»

سیاستی که دولت در قبال مهاجران سوری اتخاذ کرده در میان احزاب سیاسی بحث برانگیز شده است. همین بحث ها در کوچه و خیابان هم جریان دارد.

از زمانی که مردم دریافته اند سوری ها احتمالا ماندنی هستند، وضعیت تغییر کرده است. دیگر کسی در شهر سوری ها را به چشم مهمان نمی نگرد. حملات به خودروهای پلاک سوریه یا به افراد عرب زبان در وسایل نقلیه عمومی و خیابان ها، همه از احتمال درگرفتن بحرانی اجتماعی در منطقه حکایت دارند.

بزنِن کاشکان، کارشناس خاورمیانه، معتقد است حکومت می تواند با اطلاع رسانی نامحسوس از شدت تنش بکاهد. در غیر این صورت، به گفته او این بحران عواقبی غیرقابل پیش بینی خواهد داشت.

او می گوید: «اگر شرایط به همین منوال بماند، متاسفانه ترک ها به نژادپرستی متهم خواهند شد. واکنش آنها به حضور سوری ها به بیگانه هراسی تعبیر می شود و چهره مهمانوازی که اکنون از مردم ترکیه در اذهان است ممکن است جای خود را به نژادپرستی بدهد. تا همینجای کار هم علائمی از این خطر به چشم می خورد.»

پس از افزایش آمار جرایمی چون سرقت، تکدی گری و روسپی گری در منطقه، حکومت به روند شناسایی و ثبت رسمی حضور سوری ها سرعت بخشیده است. دو مرکز ثبت احوال در غازی عینتاب به راه افتاده اند و تنها در یکی از آنها روزانه پانصد شهروند سوری ثبت رسمی می شوند.

بلاتکلیفی نیز باعث شده مردم فکر کنند اوضاع از کنترل خارج شده و خشمگین تر شوند. برخی بر این باورند که این وضعیت بر انتخابات ریاست جمهوری پیش رو بی تاثیر نخواهد بود.

فاطمه شاهین، شهردار غازی عینتاب، می گوید اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از بحرانی اجتماعی انجام شده است.

او می گوید: «قوانین بازار کار باید اصلاح شوند تا از کسبه و تجار ترک حمایت شود. دولت در حال کار بر روی لایحه تازه ای برای مهاجرت است. کابینه تصمیم نهایی را اتخاذ می کند. همچنین سفارش یک اردوگاه پناهجویان تازه را داده ایم که الآن در شهر اصلاحیه در حال ساخت است.»

ترکیه تاکنون میلیاردها دلار برای پناهجویان هزینه کرده، صادرات این کشور به خاورمیانه نیز تحت تاثیر بحران منطقه کاهش یافته است. اکنون بیم آن می رود که در آینده موج تازه ای از پناهجویان، از کشورهای ناآرامی چون عراق به این کشور سرازیر شوند.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

کارگران نامرئی در مزارع اروپا؛ حقوق کم، استثمار و در معرض خطر سلامت

زغال‌سنگ، طلای سیاه یا بلای جان لهستان؟

مسیر بالکان غربی، دروازه جدید مرگ برای پناهجوها