چالش های پادشاه جدید اسپانیا برای حفظ شکل حکومت در این کشور

چالش های پادشاه جدید اسپانیا برای حفظ شکل حکومت در این کشور
نگارش از Euronews
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button
آگهی

فیلیپۀ ششم، در حالی تاج و تخت را در اختیار می گیرد که چالش های زیادی در پیش رو دارد. وی که بدنبال کناره گیری خوان کارلوس از پادشاهی، در راس هرم حکومت اسپانیا قرار می گیرد، نخستین پادشاهی است که در اسپانیای دموکرات سوگند یاد خواهد کرد. تنها فرزند پسر خوان کارلوس، اگرچه از زمان کودکی برای این مسئولیت تربیت شده است اما بحران اقتصادی و سیاسی حاضر در کشور عظیم تر از آن است که وی به تنهایی بتواند بر آنها چیره شود.

او در سخنانی قول داده است که با تمام وجود در خدمت مردم باشد. فیلیپۀ ششم می گوید: “این اجازه را به من بدهید که تعهد و ارادۀ خودم را برای بهبود شرایط به شما نشان بدهم. با تمام توانی که دارم و با امیدواری، در خدمت مردم اسپانیا و اسپانیای عزیزمان خواهم بود.”

فیلیپۀ ششم برای ادامۀ پادشاهی به این اعتماد مردم نیاز مبرم دارد. بعد از رسوایی های خاندان سلطنتی در سال های اخیر، چهرۀ پادشاهی مخدوش شده است. به این امر باید جمهوریخواهان را نیز اضافه کرد که خواهان یک همه پرسی برای تغییر شکل حکومت در اسپانیا هستند. استقلال طلبان کاتالان نیز یکی دیگر از مشکلاتی است که پادشاه جدید اسپانیا با آن روبرو است. فیلیپۀ ششم طی سخنان خود همیشه بر تمامیت ارضی تاکید کرده و باید برای معضل استقلال کاتالونیا راه حلی پیدا کند.

در این میان، نقش همسر وی، لتیسیا، که هیچ نسب سلطنتی ندارد و از یک خانوادۀ معمولی اسپانیاست، بسیار مهم به نظر می رسد. لتیسیا که پیش از ازدواج با فیلیپه، خبرنگار تلویزیون اسپانیا بود، چهره ای مدرن به خاندان سلطنتی داده و بسیار هم صریح اللحن است. وی که به زودی ملکۀ اسپانیا خواهد شد، وظیفۀ سنگینی در کنار همسر خود برای رفع چالش ها و بهبود چهرۀ خانوادۀ سلطنتی دارد.

فیلیپۀ ششم از صبح روز پنجشنبه، نوزدهم ژوئن، در غیاب پدر خود که مراسم تاجگذاری را از طریق تلویزیون دنبال خواهد کرد، پادشاه اسپانیا می شود. این انتقال قدرت، طبق قانون اساسی که در سال ۱۹۷۸ تنظیم شده است، صورت خواهد گرفت اما بسیاری از مردم اسپانیا بویژه جمهوریخواهان، این قانون اساسی را قدیمی می دانند و برای تعیین شکل حکومت در اسپانیا، تنها راه حل را برگزاری یک همه پرسی و تغییر قانون اساسی می دانند.

رسوایی های خانوادۀ سلطنتی و اختلاس توسط کریستینا، دختر کوچک تر خانوادۀ سلطنتی بهمراه همسر خود و همچنین شکار فیل توسط خوان کارلوس در آفریقا آنهم در زمانی که بحران اقتصادی و بیکاری در اسپانیا به اوج خود رسیده، به عصبانیت مردم از نظام پادشاهی افزوده است. هرچند که فیلیپۀ ششم از این اتهامات و رسوایی ها دور است اما باید تلاش های زیادی برای بهبود چهرۀ پادشاهی انجام دهد در غیراینصورت جمهوریخواهان برای تغییر شکل حکومت بر امتیازهای خود در برابر نظام پادشاهی خواهند افزود.

بیش از ۷۰ درصد از اسپانیایی ها در نظرسنجی های برگزار شده گفته اند که فیلیپۀ ششم پادشاه خوبی نسبت به پدرش خواهد شد. فیلیپه برای حفظ این میزان خوشبینی زمان زیادی ندارد و باید سخت کار کند.

گفتگو با فرناندو والسپین، استاد علوم سیاسی در دانشگاه مادرید

خوان کارلوس، پادشاه اسپانیا از این منصب کناره گیری کرد و فیلیپۀ ششم، جانشین وی شد. این تغییر پادشاه، بحث های زیادی را پیرامون خاندان سلطنتی و همینطور نوع حکومت اسپانیا مطرح کرده است. به همین منظور، گفتگویی را با فرناندو والسپین، استاد علوم سیاسی در دانشگاه مادرید انجام داده ایم.

یورونیوز: در زمان اعلام کناره گیری، خوان کارلوس تاکید کرده بود که این کناره گیری برای دادن فرصت به نسل جدید است. آیا این جانشینی، برای جامعۀ اسپانیا یک تغییر واقعی محسوب می شود؟

فرناندو والسپین: بله فکر می کنم که یک تغییر است و نه تنها سمبولیک محسوب نمی شود، بلکه در زمینۀ سیاسی نیز یک تغییر واقعی است. پادشاه خوان کارلوس دو مسئله را برجسته کرده است؛ نخستین مسئله تثبیت است و امر دوم نیز نوسازی است. به گمان من، این چیزی است که در حال حاضر حداقل ادعا می شود. ضمن آنکه، یک سری تغییرات و اصلاحات بویژه در مورد متن قانون اساسی نیز از خواسته هایی است که مطرح می شود. خلاء و ناتوانی این شکل از دموکراسی که با قانون اساسی سال ۱۹۷۸ آغاز شد، در اسپانیا دیده می شود. قانون اساسی نوشته شده در آنزمان، بسیار زیاد تحت تاثیر مباحث دموکراتیک بود، در حالیکه اکنون، کشور خود را با معیارهای دیگری در برابر چالش های سیاسی بزرگ امروزی اندازه گیری می کند. نخستین و مهمترین این چالش های سیاسی، سازماندهی دوباره در سطح جغرافیایی و تقسیمات ارضی کشور است.

یورونیوز:گروههای مختلفی از طیف های متفاوت، خواهان یک همه پرسی در مورد شکل حکومت شده اند. بین اعلام کناره گیری خوان کارلوس و تاجگذاری فیلیپۀ ششم تنها دو هفته زمان وجود دارد. آیا فکر می کنید این بمنظور جلوگیری از گسترش مباحث در مورد پادشاهی و جمهوری صورت گرفته است؟

فرناندو والسپین: گمان می کنم که مباحث در این مورد به این دلیل قطع شده است که همگان مواد دیده شده در قانون اساسی را دنبال می کنند. در کنگرۀ اسپانیا، یک اکثریت ۸۰ درصدی از نمایندگان از این قوانین پشتیبانی کرده اند. از یک دیدگاه می توان گفت که قانون اساسی در مورد جانشینی پادشاه خوان کارلوس کاملا رعایت شده و به مواد آن احترام گذاشته شده است. مساله دیگر، اتفاقی است که در حال حاضر در جامعۀ اسپانیا دارد می افتد. گروهها و احزاب زیادی هستند که با نظام پادشاهی همراه نیستند. در میان آنها قطعا کسانی وجود دارند که جمهوریخواه هستند و اصرار به برگزاری یک همه پرسی دارند.

یورونیوز: با تمام رسوایی های چند سال اخیر، محبوبیت پادشاهی کاهش یافته است. پادشاه جدید چه کاری باید برای جلب اعتماد مردم انجام دهد؟

فرناندو والسپین: بحران اقتصادی در اسپانیا نه تنها اعتماد سیاسی را نسبت به حکومت و دولت از بین برد، بلکه در برابر نهادها و موسسات نیز کاهش پیدا کرد. این اعتماد دوباره باید بازسازی و جلب شود. تمام اینها، یک تاثیر مستقیم در پادشاهی دارد بویژه در برخی از بخش ها این عدم اعتماد مشخص تر است که باید بیشتر کار شود. مثلا شفافیت بیشتر، یک پادشاهی نزدیک به مردم و همچنین پذیرش کنترل بودجۀ خاندان سلطنتی توسط نهادهای دولتی مثل پارلمان می تواند در این راه موثر باشد.

یورونیوز: پادشاه جدید چگونه می تواند با توجه به مشکلات ارضی به اصلاحات قانون اساسی کمک کند؟

فرناندو والسپین:پادشاه جدید می تواند به گفتگوها و مذاکرات بین احزاب مختلف سیاسی کمک کند. او می تواند به عنوان یک میانجی وارد عمل شود. اسپانیا در حال حاضر به این نقش بیش از همۀ زمان ها نیاز دارد. پادشاه همچنین می تواند رسیدن به توافق میان نیروهای سیاسی مختلف را تسهیل کند.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

روبیالس در پرونده بوسه اجباری با خطر محکومیت به دو سال و نیم زندان روبرو است

همه چیز درباره ویزای دورکاری در اسپانیا؛ چرا طرح دولت مادرید چندان با استقبال مواجه نشد؟

اعتراض کشاورزان اسپانیا؛ دولت به برخی از خواسته‌های آنها تن داد