آیا انتخابات ریاست جمهوری در سوریه به بشار اسد مشروعیت می دهد؟

آیا انتخابات ریاست جمهوری در سوریه به بشار اسد مشروعیت می دهد؟
نگارش از Euronews
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button
آگهی

گزارش تحلیلی

بیش از سه سال از آغاز جنگ داخلی و بحران سیاسی در سوریه می گذرد، جنگی که بیش از ۱۵۰ هزار کشته برجای گذاشته است. علیرغم این بحران، بشار اسد، رییس جمهوری سوریه که تمامی مخالفان را اسلامگرای افراطی و تروریست می خواند، نخستین انتخابات ریاست جمهوری به گفتۀ وی «آزاد» را برگزار کرد.

نام « انتخابات آزاد» را مقامات سوری شاید از آن جهت برای این انتخابات به کار می برند که برای نخستین بار
در تاریخ این کشور، چند نامزد برای رسیدن به ریاست جمهوری با یکدیگر رقابت می کنند.

رهبران اپوزیسیون سوریه می گویند این انتخابات تنها نمایشی از سوی بشار اسد برای مشروعیت دادن به ادامۀ ریاست جمهوری وی است و آن را تحریم کرده اند.

حسان عبدالله نوری و ماهر عبدالحفیظ حجار، دو نامزد دیگر این انتخابات تقریبا ناشناخته اند و در مقابل بشار اسد که تمامی نهادهای دولتی و نظامی را در اختیار دارد، شانسی برای پیروزی ندارند. حسان عبدالله نوری در دور نهم مجلس سوریه، نماینده بوده است و سابقۀ دبیرکلی اتاق صنایع دمشق را نیز دارد. ماهر عبدالحفیظ حجار نیز رهبر حزب ارادۀ ملی سوریه است و در حال حاضر، نمایندۀ پارلمان این کشور است.

مقایسۀ پوسترهای انتخاباتی این سه نامزد انتخابات ریاست جمهوری هم بر این امر که این دو تنها برای نشان دادن اینکه این انتخابات همانطور که بشار اسد ادعا می کند، آزاد است، اجازه شرکت در این کارزار انتخاباتی را یافته اند، صحه می گذارد.

این انتخابات تنها در مناطقی که در اختیار دولت سوریه و ارتش این کشور است، برگزار می شود.

دورتر از شهرهای تحت کنترل ارتش سوریه از جمله دمشق و حمص، فضا متفاوت است. در شهرهایی که در اختیار گروههای شبه نظامی مخالف بشار اسد است، هیچ تصویری از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری دیده نمی شود و صدای گلوله از هر سو به گوش می رسد.

در روز رای گیری در شهر حلب، که به دو نیمه تقسیم شده است، طرفداران بشار اسد رای دادند اما مخالفان رییس جمهوری سوریه که معتقدند وی از هم اکنون برای سومین بار انتخاب شده است، سلاح هایشان را برای رویارویی دیگری با ارتش آماده کردند.

مخالفان مسلح بشار اسد این انتخابات را انتخابات خون نام نهاده اند. از ۱۵ میلیون نفری که واجد شرایط رای دادن هستند، تنها کسانی که در مناطق کنترل شده توسط ارتش زندگی می کنند، به پای صندوق های رای رفته اند.

ناظران ایرانی، روس و یا کرۀ شمالی بر این انتخابات نظارت می کنند. با وجود اینکه، رژیم سوریه تنها ۴۰ درصد از خاک سوریه را در اختیار دارد، شکی نیست که بشار اسد پیروز این انتخابات برای سومین دور ریاست جمهوری خود خواهد بود.

سه سال جنگ داخلی کشور را به ویرانه تبدیل کرده است. نیروهای مسلح مخالف با کمبود سلاح و مواد غذایی و بویژه خدمات درمانی مواجه هستند. در مقابل، ارتش بشار اسد، مجهز به سلاح های مدرن، با کمک حزب الله لبنان، گروه تحت الحمایه ایران، تاکنون مانع سقوط حکومت سوریه شده است. علاوه بر ایران؛ روسیه، چین و کره شمالی را می توان از حامیان حکومت بشار اسد برشمرد.

انتخابات ریاست جمهوری روز سوم ژوئن در سوریه، نتیجۀ تغییر قانون انتخابات در سال ۲۰۱۲ است. بشار اسد که در سال ۲۰۰۰ و بعد از مرگ حافظ اسد، از سوی مجلس سوریه به ریاست جمهوری انتخاب شد، به مخالفان قول داده بود که ساختارهای کشور را اصلاح و دمکراسی را در سوریه برقرار کند.

تا پیش از این، انتخابات به شکل همه پرسی و تنها با حضور نامزد حزب بعث بعنوان حزب حاکم برگزار می شد. حال، با این قانون جدید، هر فرد تنها می تواند برای دو دورۀ هفت ساله، ریاست جمهوری کشور را در اختیار داشته باشد اما مخالفان این تغییرات را ناکافی می دانند و خواهان کناره گیری بشار اسد از قدرت هستند.

بشار اسد و حامیان وی، این انتخابات را تنها راه برون رفت از بحرانی می دانند که از سه سال پیش، کشور را در برگرفته و موجب شده که بیش از دو میلیون نفر از سوریه به کشورهای همسایه بگریزند.

در صورت پیروزی بشار اسد که با شرایط موجود به نظر قطعی می رسد، و چنانچه مخالفان وی شکست بخورند، ادامۀ حکومت وی برای هفت سال دیگر تضمین می شود.

گفتگو با برهان غلیون، رییس سابق رییس شورای انتقالی سوریه

برهان غلیون، نویسنده، اندیشمند و جامعه شناس سوری است. وی که در حال حاضر در استانبول به سر می برد، یکی از مخالفان بشار اسد، رییس جمهوری سوریه بشمار می آید. برهان غلیون بمدت یکسال، از سوی گروه های مخالف بشار اسد، رییس شورای انتقالی سوریه بود. وی همچنین مدیر مرکز مطالعات شرق معاصر در دانشگاه سوربن سه در پاریس است. به مناسبت برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در سوریه، بلعید مکیوس، خبرنگار یورونیوز گفتگویی با وی انجام داده است:

آگهی

یورونیوز: سوریه امروز نخستین انتخابات در تاریخ خود با حضور چند نامزد را برگزار می کند. انتخاباتی که در وضعیت جنگی برگزار می شود و به نظر می رسد نتایج آن از پیش تعیین شده است. موضعگیری اپوزیسیون سوریه در مورد این انتخابات چیست؟

برهان غلیون: ما نمی توانیم آن را واقعا انتخابات بنامیم. در حقیقت بیشتر شبیه یک نمایش طنزآمیز است. همه می دانند که تهران در پشت این انتخابات قرار دارد. رژیم پاسداران در ایران به دنبال استفاده از بشار اسد و ادامۀ حکومت وی است. رژیم ایران قصد دارد از کارت بشار اسد بعنوان یک برگ برنده [یا اهرم فشار] در مذاکرات خود با غرب بر سر مسالۀ هسته ای به نفع خود استفاده کند.

یورونیوز: علیرغم دعوت اپوزیسیون از مردم سوریه در خارج از کشور برای تحریم این انتخابات، تصاویر نشان از حضور زیاد سوری های خارج از کشور بویژه در بیروت در این رای گیری می دهد. این را چگونه تعبیر می کنید؟

برهان غلیون: آِیا شما وقایع شهر حما در زمان پدر بشار اسد را به خاطر می آورید؟ درآن واقعه، حافظ اسد تقریبا نیمی از شهر را ویران و نزدیک به چهل هزار نفر را قتل عام کرد. هیچ ملت دیگری چنین واقعه ای را در تاریخ خود ثبت نکرده است. امروز، وقایعی از این دست به تمام کشور کشیده شده است. بعد از واقعۀ کشتار شهر حما، مردم برای نشان دادن حمایت خود از حافظ اسد به خیابان ها آمدند، حتی آنهایی که فرزند یا والدین خود را از دست داده بودند. این اقدام تحت تهدیدهای شدید حکومت انجام شد. همۀ این رفتارها، نمایش است و تمام رژیم های دیکتاتور و مستبد قادر به انجام چنین اقداماتی هستند. به همین دلیل، من اصلا تعجب نمی کنم که مردم علیرغم میل خود، رای بدهند، درست مانند رفتاری که طی پنجاه سال گذشته انجام داده اند. در واقع، امروز اصلا نمی توانیم از انتخاب آزاد از سوی سوری ها حرف بزنیم. در چنین وضعیتی، این انتخابات هیچ معنایی ندارد.

یورونیوز: گروه کشورهای دوست سوریه از یک سو تاکید می کنند که رژیم بشار اسد مشروعیت خود را از دست داده و ائتلاف ملی سوریه، تنها نمایندۀ قانونی مردم سوریه است. از سوی دیگر، اجازۀ برگزاری این انتخابات را در کشورهای خود داده اند. این تناقض را چگونه توضیح می دهید؟

آگهی

برهان غلیون: من فکر می کنم این نگرش غیرمسئولانه از سوی کشورهای غربی و برخی از کشورهای عرب، نوعی انتخاب تقریبا خنثی است، به این معنا که در برابر تهدید و شانتاژ و خشونت نه از بشار اسد حمایت می کنند و نه او را محکوم می کنند. رژیم سوریه طی پنجاه سال گذشته اینگونه عمل کرده است.

یورونیوز: باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا در سخنان هفتۀ گذشتۀ خود، وعده های جدیدی برای حمایت از اپوزیسیون سوریه داد و تاکید کرد که تنها راه حل بحران سوریه، سیاسی است. با این نظر موافق هستید؟

برهان غلیون: از همان ابتدا، ما اعلام کردیم که تنها یک راه حل وجود دارد و آنهم راه مبارزۀ سیاسی است. جنبش انقلابی سوریه همواره تکرار کرده است که یک جنبش صلح آمیز است. ما مدافع گفتگو و مذاکره در طول دورۀ گذار و دولت انتقالی هستیم، امری که توسط هر دو طرف بمنظور حفظ نهادهای دولتی و کشوری به شکل فعال است.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

حمله هوایی شبانه به شرق سوریه؛ بهروز واحدی از اعضای سپاه پاسداران ایران کشته شد

تظاهرات مخالفان اسد در سیزدهمین سالگرد قیام؛ چهار کشور غربی: جنگ در سوریه تمام نشده است

دیده‌بان حقوق بشر سوریه: یک نظامی ایرانی در حمله هوایی اسرائیل به سوریه کشته شد