نقش توده های ابر، بر گرما و سرما ی زمین

نقش توده های ابر، بر گرما و سرما ی زمین
نگارش از Euronews
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

توده های ابر، نحوه شکل گیری آنها و نقش آنها در گرما یا سرما می تواند نقش مهمی در آگاهی بشر نسبت به تغییرات آب و هوایی داشته باشد. اما تشخیص انواع آنها و پیش بینی عملکرد آنها به این آسانی ها هم نیست. برنامه این هفته“جهان آینده” یورونیوز به این موضوع اختصاص دارد.

بسیاری ازمردم از توده ابرها و شکلهای متفاوتی که به خود می گیرند لذت می برند و در ذهن خود آنها را به چیزهایی که دوست دارند تشبیه می کنند. اما برای دانشمندان ابرها مفهوم دیگری دارند. آنها سعی دارند با پی بردن به راز چگونگی شکل گیری توده های ابر و کامل کردن اطلاعات خود در این مورد، نسبت به تغییرات آب و هوایی آگاهی یابند.

پی یر سی بسما، مسئول پروژه” ای یو کلیپس” در این مورد می گوید:“ما در حال حاضر در ارتفاع صدمتری زمین و در حال اندازه گیری دمای هوا، میزان رطوبت و باد در این برج هستیم. هدف ما از این کارها فهمیدن این نکته است که ابرها چگونه تشکیل می شوند.”

این منطقه به تمام وسایل لازم حتی برای کنترل کوچکترین تغییرات ابرها مجهز شده است. از جمله یک رادار که وظیفه ثبت میزان بخار آب را بر عهده دارد. حسگرهای دقیق ویژه اندازه گیری تشعشعات رادیواکتیویته خورشید و تعیین وزن ابرها توسط لیزر، از دیگر امکاناتی است که در این مکان در اختیار محققان پروژه اتحادیه اروپا در موسسه هلندی هواشناسی به مدیریت پی یر سی بسما قرار گرفته است.

او می گوید: “تنها وسیله ما برای آگاهی از آینده، مدلهای آب و هوایی است. ما با استفاده از این مدلها، سناریوهای ممکن برای قرن 21 را طراحی می کنیم. دهها مدل وجود دارد که پاسخ هر یک نسبت به تغییرات آب و هوایی متفاوت است. ما می دانیم که درصد بالایی از این عدم اطمینان ناشی از ابرهاست. اما این ابرها چه جایگاهی در مدل های آب و هوایی دارند؟”

تصاویر ماهواره های ناسا (سازمان ملی هوانوردی و فضایی آمریکا) نشان می دهد که در حدود دو سوم کره زمین را ابرها فراگرفته اند؛ بنابراین آنها نقشی تعیین کتتده در آینده بشر دارند، اما اگر ما به آلوده کردن جو ادامه دهیم، چه وضعیتی برای ابرها پیش خواهد آمد؟

پی یر سی بسما می گوید: “وقتی ما در مورد تغییرات آب و هوایی صحبت می کنیم، ساده انگارانه است اگر مشکل را محدود به گازهای گلخانه ای و افزایش دی اکسید کربن ببینیم. چراکه اگر میزان دی اکسیدکربن دو برابر هم شود، دمای هوا تنها 1.2 درجه سانتیگراد بالا می رود. واقعیت این است که بدلیل یوپایی نظام حاکم بر کره زمین، دلایل دیگری هم وجود دارد.”

ساندرین بونی کارشناس مدل های آب و هوایی که تیم تحقیقاتی اش با سازمان ملل نیز درمورد وضعیت اقلیمی دنیا همکاری دارد، معتقد است که ابرها نقشی پیچیده و چه بسا متناقضی، در تغییرات آب و هوایی بازی می کنند.

او می گوید:” ابرها انواع مختلفی دارند که همگی تاثیر یکسانی روی بیلان انرژی زمین ندارند. بعنوان مثال، ابرهایی که در ارتفاع پایین بوجود می آیند در سرد شدن هوا تاثیر زیادی دارند، چرا که گرمای خورشید را به میزان زیادی برمی گردانند و در تولید گازهای گلخانه ای هم نقش محدودی دارند. برعکس ابرهایی که در ارتفاع بالا تشکیل می شوند، در تولید گازهای گلخانه ای خیلی موثرند و در سردشدن زمین هم نقش پایینی دارند.”

ساندرین به کمک اطلاعات ماهواره ای سعی دارد تغییرات ابرها را از بیرون کره زمین و از فضا مشاهده کند و بدینگونه مطالعات خود را به پیش ببرد. واقعیت این است که به کمک فن آوری های اخیر، کار دانشمندان در مطالعه همه جانبه ابرها تسهیل شده است.

ساندرین می گوید: “از چند سال پیش و بویژه از زمان پرتاب ماهواره “ کالیپسو و کلودست” در سال 2006 اطلاعات جدیدی در مورد ساختارافقی ابرها در اختیار ما قرار گرفته است. با این اطلاعات بهتر شرایط تشکیل ابرها را متوجه می شویم و به تبع آن، بهتر می توانیم حقیقت ابرهای توصیف شده در مدلهای آب و هوایی را ارزیابی کنیم.”

دسترسی به تصاویر سه بعدی ابرها از طریق ماهواره ها، افق و دریچه جدیدی را در کار دانشمندان بوجود آورده و آنها را قادر کرده است تا مدلهای خود را با دنیای واقعی مقایسه کنند.

ساندرین بونی می گوید: “این نقشه در واقع نحوه توزیع ابرهای پایین را نشان می دهد که در سال 2008 بوسیله ماهواره کالیپسو ثبت شده اند. در نمونه قبلی آن می بینیم که پیش بینی ها در مورد میزان ابرها بمراتب کمتر از مشاهدات واقعی بوده است. در تخمین هایی که اخیرا زده می شود، شاهد این هستیم که پیش بینی ها کمی به واقعیت نزدیکتر شده اند.”

پیش بینی و تولید ابرهای کم ارتفاع یک از مشکلات اصلی محققان است. استفان دو رود، دانشیار دانشگاه صنعتی دلفت هلند چنین توضیح می دهد:” ما به کمک مدلهایی که از تکنولوژی لرزش در آنها استفاده می شود و با هر کدام از آنها می توان تا عمق سی متری هم نفوذ کرد، می توانیم از اتفاقات و تحولات ابرها، از لحاظ پویایی و همچنین زمان رد شدن آنها از توده های هوای گرم مطلع شویم.”

تصاویر سه بعدی رایانه استفان، امکان مطالعه جزء به جزء ابرهای ارتفاع پایین را بوجود می آورند. او بدنبال فهمیدن این نکته است که در صورتیکه ابرهای بیشتری در آب و هوای گرم وجود داشته باشد، چه اتفاقی ممکن است روی دهد.

او می گوید:“اگر ما بتوانیم به آنجا برسیم که نشان دهیم نتایج مدلهای مان به مشاهدات ماهواره ای نزدیک یا حداقل در یک راستا هستند، آنوقت است که می توانیم آزمایشات مربوط به میزان حساسیت را با کمک نیروهای خارجی انجام دهیم. برای مثال اگردمای هوای سطح دریاها را بالا ببریم، یا اگرمیزان وزش بادهای افقی تغییر کند چه اتفاقی خواهد افتاد؟ اگر دما در ارتفاع یک کیلومتری بالا برود، چطور؟ تاثیر میزان ابرها در قسمت های پایینی جو چگونه خواهد بود؟ اینها نمونه هایی از سئوالاتی هستند که ما در مدلهایمان دنبال پاسخی برایشان هستیم.”

تا این مرحله از تحقیقات، هنوز تعداد پرسشهای مطرح در زمینه ابرها، بیشتر از پاسخ ها و نتایج بدست آمده است، البته به لطف اطلاعات ماهواره ای، کشفیات جدیدی در راهند.

پی یر سی بسما می گوید:” یکی از چیزهایی که فهمیده ایم این است که در حال حاضر میزان ابرهای با ارتفاع متوسط بیش از آن چیزی است که قبلا فکر می کردیم و تا بحال جای این ابرها، که واقعا نه در ارتفاع پایینی هستند و نه در ارتفاع بالایی، در مدلهای آب و هوایی ما خالی بوده است.”

یکی از مشکلات اساسی کنترل ابرها در سطح جهان، این است که نمی توان جو پیرامون کره زمین را براحتی به واحدهای قراردادی و تصنعی تقسیم کرد.

پی یر سی بسما می گوید:” معمولا نمی توان از مدلهای آب و هوایی فعلی برای رویت ابرهای کوچکتر از صد کیلومتراستفاده کرد و در واقع این مدلها توانایی این کاررا ندارند، در حالیکه بیشتر ابرهایی که ما می شناسیم کوچکتر از صد کیلومترند.”

او ادامه می دهد: “هدف ما شناسایی بهتر آنهاست و برای این کار باید بتوانیم دقیقتر آنها را اندازه گیری کنیم و این کاری است که ما در این مرکز تحقیقاتی و همچنین از طریق ماهواره ها دنبال می کنیم. بنابراین به مدلهایی با کیفیت تصاویر بالاتر نیازمندیم و بعد خواهیم توانست تمام نتایج حاصله را در مدل هایمان بکار گیریم تا پیش بینی هایمان دقیق تر از کار درآیند.”

قرار است درتهیه گزارش آتی تغییرات آب و هوایی سازمان ملل در سال 2013

از پیش بینی های مزبور استفاده شود.

www.euclipse.eu

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

فناوری تازه تشخیص ذرات آلاینده هوا

ریزجلبک‌ها، تحولی بزرگ در صنعت تولید مکمل‌های غذایی

موزه مجازی از آثار هنر زیرزمینی کمونیسم در مجارستان